Gå til innholdet

Utdanning og jobb

Fordi epilepsi er en diagnose med store individuelle forskjeller, er det viktig at du kartlegger hva som er nødvendig tilrettelegging for deg. Tilrettelegging kan for eksempel være tilrettelegging med en fleksibel studiehverdag, tilgang til en seng på studiestedet eller mulighet til å skrive eksamen på datamaskin. 

Videregående skole 
All ungdom har etter søknad rett til tre år heltids videregående opplæring etter fullført grunnskole. Fylkeskommunen skal sørge for at elever ikke faller ut av den videregående opplæringen. Dette gjøres blant annet gjennom pedagogisk-psykologisk tjeneste for VGS (PPT). Hvis du går på videregående skole og trenger hjelp med tilrettelegging, kan du kontakte PPT i din kommune. PPT utgjør en hjelpetje­neste som kan hjelpe deg med å få tilrettelagt skolehverdagen basert på dine behov. Alle fagpersoner i PPT har taushetsplikt.

Høyere utdanning 
Normalt kreves det generell studiekompetanse fra videregående opplæring for å søke høyere utdanning. Det er imidlertid mulig å søke om spesiell vurdering dersom du mener at karakterene dine fra videregående ikke reflekterer det du faktisk kan, og at dette skyldes epilepsi eller annen sykdom eller funksjonshemming. Fristen for å søke om dette er 1. mars. 

Alle utdanningsinstitusjoner plikter å ha en kontaktperson for studenter som har nedsatt funksjonsevne. Her kan du ta kontakt hvis du har behov for tilrettelegging av studiesituasjonen eller du trenger råd og veiledning knyttet til din epilepsi på studiestedet. 

Mer info om utdanning finner du i vår brosjyre: «Epilepsi og utdanning» den ligger på våre nettsider www.epilepsi.no under: «Brosjyrer». Der kan du også laste ned brosjyrene i gratis pdf-format.

Jobb
Å ha epilepsi er ingen umiddelbar hindring for å kunne arbeide. For mange vil ikke epilepsien ha noe å si for valg av jobb, men om du er arbeidssøkende, kan det være lurt å tenke over om jobben passer for deg eller ikke. Hvis du ikke har eller ikke kan ta førerkort grunnet din epilepsi, er det både vanskelig å få og gjennomføre en jobb som krever at du må kjøre mye bil. 

Det er viktig at du som arbeidssøkende tar hensyn til egen helse og tenker over hvilke behov du har. Derfor kan det være lurt å ta hensyn til faktorer som fleksibilitet, sikkerhetsvurderinger, stress, arbeidstid, nattevakter osv. Hvis dine anfall trigges av lite søvn, bør du kanskje ikke ha nattevakter.  

Selv om man har fast jobb og gode rutiner, er det mulig at man får epilepsianfall eller at epilepsien blir verre. Det er da viktig at du vet om dine rettigheter. Ved behov, har du rett på individuell tilrettelegging ved arbeidsstedet, så langt det lar seg gjøre. Arbeidsgiver har rett til å velge blant de egnede tiltakene, og du har plikt til å prøve de tiltakene arbeidsgiver foreslår. Det finnes for eksempel ordninger dersom epilepsien fører til høyt sykefravær, eller hvis du ikke kan prestere 100 prosent. 


Bli medlem i dag

Få invitasjon til leir, treff og bli kjent med andre ungdommer som medlem av Epilepsiforbundet

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Kontakt oss:

Storgata 33
0187 Oslo

Org.nr.: 971 277 696

Vi finnes flere steder i landet

Finn ditt lokallag
Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS