Det finnes ingen oppskrift for hvordan man skal leve sitt liv med epilepsi. Det som er viktig er at du finner en måte å leve på som passer for deg. Vi i Epilepsiforbundet kjenner godt til hvordan det er å leve med epilepsi, og selv om sykdomsspekteret for denne diagnosen varierer fra person til person, er det et par ting som generelt kan gjøre livet litt enklere.
Rutiner
Det å ha gode rutiner i livet er generelt positivt, uavhengig av om man har epilepsi eller ikke. Men det som gjør det spesielt viktig for en person med epilepsi, er at epilepsianfall kan trigges av så mye forskjellig. Epilepsianfall kan komme av alt fra dårlig søvn, lite mat, at medisiner ikke tas til riktig tidspunkt og mye mer. Ved å ha gode rutiner, hjelper du deg selv med å huske medisiner, og å få nok søvn, som igjen kan hjelpe deg med din anfallssituasjon.
Åpenhet
Epilepsi trenger ikke være en hindring i det daglige. De fleste med epilepsi klarer seg bra, men for noen er det mer utfordrende. Uavhengig av hvordan epilepsien arter seg, er det likevel noen som tar avstand fra diagnosen sin og holder den skjult for andre. Ingen har krav på å vite om din diagnose, og det er forståelig om du ikke ønsker at alle skal vite om den. Men ved å informere de rundt deg, øker du også deres forståelse. På denne måten reduserer du faren for misforståelser og feiltolkninger hos personer i ditt sosiale nettverk. Det er viktig å huske på at epilepsi ikke er noe å være flau over, men hvem du velger å fortelle om din epilepsi til, er selvfølgelig ditt valg. Vi anbefaler at du er åpen om dette temaet, så lenge du er komfortabel med det.
Aktiv livsstil
Vi jobber for at alle unge med epilepsi skal kunne leve et aktivt liv i et inkluderende samfunn, og at de skal kunne gjøre det på sine premisser. Et aktivt liv kan være mye forskjellig. Det er bare du som vet hva som passer for deg. Selv om det å leve et aktivt liv ikke betyr å trene hver dag, anbefaler vi alle å bevege seg. Det er påvist at regelmessig fysisk aktivitet kan bidra til bedre søvn, bedre matvaner og mer stabilt humør. Risikoen for psykiske lidelser, depresjon og andre kognitive utfordringer reduseres også gjennom fysisk aktivitet. Mange får også et større og bedre sosialt nettverk gjennom aktiviteter.
Det er flere med epilepsi som er redde for å få anfall under aktivitet. Men for de fleste med epilepsi virker ikke fysisk aktivitet anfallsprovoserende. Regelmessig kroppslig aktivitet viser seg faktisk å være anfallsbeskyttende for mange. Det vil si at enkelte opplever færre anfall ved å være i regelmessig aktivitet. Dette kan være alt fra gå-turer, sykkelturer, spille bordtennis, game med VR-briller og masse annet. Det er ikke alt som passer for alle, og det er bare du som vet hva som passer for deg. Hvis du vil vite mer om hvordan du kan finne en god aktivitet som passer for deg, kan du ta kontakt med din fastlege eller annet helsepersonell som jobber på dette området.
I vår informasjonsbrosjyre "Epilepsi og fysisk aktivitet" kan du lese mer om hvilke forholdsregler du kanskje bør ta i forbindelse med fysisk aktivitet. Brosjyren kan du lese gratis i PDF-versjon i vår nettbutikk, eller bestille den hjem til deg.