Epilepsi og reising

Personer med epilepsi kan reise på ferie til utlandet akkurat som alle andre, men det er noe ekstra informasjon i den forbindelse som du kan komme til å trenge. Vi håper du finner svar på det du lurer på her. Hvis ikke, kan du ringe vår rådgivingstelefon på 22 47 66 00, mandag-fredag fra 10-14 og torsdager fra 17-21.

Ønsker du reiseinformasjonen fra nettsiden vår i papirformat, kan du bestille vår reisepakke Epilepsipasset fra nettbutikken vår. Den består av en liten brosjyre med informasjonen fra nettsiden, og en praktisk plastlomme til å ha rundt halsen. I plastlommen får du plass til både brosjyren og telefonen din. På forsiden av brosjyren står det "I have epilepsy - In case of seizure, read inside" / "Jeg har epilepsi -  I tilfelle anfall, les inni", noe som vil gjøre at forbipasserende raskt oppfatter situasjonen dersom du skulle få et anfall. 

I tillegg til informasjonen fra nettsiden, inneholder Epilepsipasset følgende:

  • førstehjelpsinstruksjoner til forbipasserende, i tilfelle du skulle få anfall
  • en side med plass til å fylle ut informasjon om deg og din epilepsi, i tilfelle anfall
  • nyttige fraser på andre språk
  • en liste med navn på medisiner på ulike språk
  • Før reisen

    Det er lurt å planlegge reisen godt. Tenk over hva du har lyst til å gjøre og hvor du har lyst til å dra. Sett deg gjerne også inn i den politiske og medisinske
    situasjonen i landet du skal reise til, slik at du vet hvor du kan henvende deg dersom en situasjon skulle oppstå. De aller fleste land i verden er trygge reisemål, men sjekk de offisielle reiserådene på Utenriksdepartementets landsider før du reiser.

    Det er ingen større fare for å få et anfall på fly enn noe annet sted. Reiser du sammen med venner eller bekjente, bør du snakke med dem på forhånd om anfallene dine. Sørg for at de vet hvor du oppbevarer medisinene dine dersom det skulle skje på turen.

    • Reiseforsikring

      Selv om det vanligvis er uproblematisk å reise på ferie i utlandet, er det likevel viktig å være forberedt i tilfelle noe skulle gå galt. Derfor er det viktig å ha reiseforsikring uansett hvor du reiser, men spesielt hvis du reiser utenfor Schengen-landene. Uansett bør du sørge for å ha en forsikring som minimum dekker utgifter til legebehandling i utlandet og syketransport til Norge (ev. inkl. en pårørende), reisegods ved tyveri eller mistet bagasje. Du bør alltid sjekke med ditt forsikringsselskap hva forsikringen dekker og hva den ikke dekker. 

      Epilepsiforbundet tilbyr en ulykkesforsikring for våre medlemmer, som også dekker epileptiske anfall. Forsikringen gjelder også i utlandet, men er ingen erstatning for reiseforsikring!

    • Europeisk helsetrygdkort

      Under midlertidig opphold i EØS-land eller Sveits, dekkes utgifter til medisinsk behandling ved øyeblikkelig hjelp på linje med landets egne borgere. Du må ha Europeisk helsetrygdkort som viser medlemskap i folketrygden. Dette kortet bestiller du på helsenorge.no eller hos Helfo på tlf: +47 23 32 70 00.
      Dersom du har glemt kortet eller ikke enda har fått kortet før avreise, kan du likevel reise uten. Ved behov for nødvendig helsehjelp i utlandet i EØS-området eller Sveits, kan du ta kontakt med Helfo (telefon +47 23 32 70 00). Det kan da eventuelt utstedes en hasteblankett til den behandlende institusjonen, som fungerer som et Europeisk helsetrygdkort i papirversjon, og gir de samme rettighetene. Kortet gjelder i tre år, og er gratis.

    • SOS-kapsel

      Når man reiser i utlandet, kan det være lurt å ha på seg en SOS-kapsel. Det er en liten kapsel der man kan skrive (gjerne på engelsk) hva folk skal gjøre (eventuelt ikke gjøre) dersom man får et anfall og selv er bevisstløs. Disse kapslene er godt kjent internasjonalt. Kapslene kan bestilles via hjemmesiden vår eller ved å ringe oss på tlf. 22 47 66 00. 

    • Flytende væske i håndbagasjen

      Sikkerhetsreglene for håndbagasje krever at flytende væske (f.eks. Stesolid og Buccolam) plasseres separat i en gjennomsiktig lukkbar pose som skal vises fram i sikkerhetskontrollen. Medisin som er nødvendig for bruk på reisen er tillatt å ha med i håndbagasjen. Attest fra lege må medbringes dersom medisinen ikke er merket med resept fra apotek. Du finner mer informasjon om bagasjeregler og frakt av medisiner og væsker på Avinor sin nettside. 

    • Vagusnervestimulator

      Hvis du bruker en vagusnervestimulator (VNS), kan du ha andre spørsmål i forbindelse med reisen. Med utvidede sikkerhetskontroller på flyplassene og kontroll av elektronisk utstyr er det viktig at du har med deg alle dokumentene som beskriver VNS-en, samt et brev fra legen din. Bruker du rullestol eller har implantater, blir kontrollen utført manuelt. Passasjerer med pacemakere og implanterte nervestimulatorer skal ikke gå gjennom metalldetektor, men sikkerhetskontrolleres ved hjelp av håndsøk, det vil si manuelt, uten hjelpemidler.

    • Vaksiner

      Hvis du reiser til land utenfor Europa, kan du trenge vaksiner før du reiser. Behovet avhenger av hvilke land du skal til og hvor lenge det er siden du ble vaksinert sist. Til noen land i for eksempel Afrika, kan det være nødvendig å starte vaksineringen så tidlig som et halvt år før reisen. Sjekk med legen din hvilke vaksiner du trenger og om de eventuelt påvirker medikamentene du bruker. 

    • Medisiner

      Mange har spørsmål knyttet til hvilke regler som gjelder når man skal ta med seg medisiner over landegrenser. Dessverre finnes det ikke noe enkelt svar på dette. Ulike land har ulike regelverk for import og eksport av medisiner, i tillegg har svært mange manglende regelverk på dette området. Du må alltid kunne dokumentere at legemidlene du har med deg på utenlandsreise er til eget medisinsk bruk. For eksempel vil en legeerklæring, kopi av resept eller originalemballasjen fra det norske apoteket kunne tjene som dokumentasjon på eierskapet. Husk at legeerklæringen bør være på engelsk. Legemidler bør som hovedregel oppbevares i originalemballasjen fra produsenten. Hvor mye du har lov til å ha med deg, avhenger av hvilken type legemidler det gjelder og hvor du skal. Du finner mer informasjon om dette på Helsenorges informasjonssider om medisiner på reise.    

      Du kan også ta kontakt med det enkelte lands ambassade eller konsulat i Norge for å finne ut hvilke regler som gjelder. Du kan også kontakte Statens legemiddelverk som kan gi råd om eksport/import av medisiner. Også apoteket kan hjelpe deg med å finne ut hvilke regler som gjelder for dine medisiner, og hvilken dokumentasjon du bør ha med deg.

      Skal du være borte lenge, kan det være lurt å logge seg inn på helsenorge.no og sjekke at du har nok medisin igjen på resepten. Hvis du ikke har det, må du kontakte fastlegen din og be om ny resept. Du kan ikke regne med at dine norske resepter er gyldige i andre land. Utenlandske apotek har heller ikke tilgang til våre e-resepter. Sørg derfor for å ha med deg nok legemidler.

      Noen råd knyttet til medisiner:
      • Oppbevar alltid en bekreftelse fra lege sammen med medisinene, av bekreftelsen bør det framgå at medisinene tilhører deg og at de inngår i behandlingen av en epilepsidiagnose.
      • Oppbevar alltid medisiner på to ulike steder (for eksempel i håndbagasjen og i kofferten), dermed unngår du å bli stående helt uten medisiner dersom du skulle miste eller bli frastjålet bagasje.
      • Sørg for at medisiner ikke blir liggende på steder med høy varme (f.eks. i solen), spesielt kapsler vil kunne gå i oppløsning dersom de utsettes for varme.

    • Sjekkliste

      Før reisen bør du kontrollere at du har:

      • gyldig pass (Husk at enkelte land krever at passet ditt er gyldig i 3-6 måneder etter turens avslutning.)
      • visum (hvis det er behov for det)
      • billetter (inkludert returbillett)
      • reiseforsikring
      • medisiner
      • vaksiner og oversikt over medisinske forholdsregler
      • nødvendig dokumentasjon i tilfelle behov for medisinsk hjelp
      • penger og bankkort
      • gyldig førerkort, hvis du planlegger å kjøre bil (I mange land kreves et internasjonalt førerkort som du kan få fra ditt nærmeste NAF-senter. Førerkortet er gyldig i ett år av gangen.)
  • Under reisen

    Når man reiser over flere tidssoner er det vanlig å føle seg døgnvill. Blant symptomene er innsovningsvansker og urolig søvn, tretthet på dagtid og nedsatt prestasjonsnivå. Dette er helt normalt for alle som reiser, og det tar som regel litt tid for kroppen å omstille seg til en ny døgnrytme. Jo flere tidssoner som passeres, desto verre blir ofte plagene. Dersom tidsforskjellen mellom hjemmet og feriestedet er stor, kan det være lurt å begynne å justere medisineringsplanen din allerede før du reiser

    • Unngå stress

      Tidlige flyavganger, lange flyreiser og nye tidssoner påvirker døgnrytmen din og medfører stress, noe som kan øke risikoen for et anfall. Derfor bør du, så langt det lar seg gjøre, sørge for å få tilstrekkelig søvn eller hvile under turen.

    • Varme

      I mange populære ferieland er det langt varmere enn hjemme i Norge. Sørg for å drikke tilstrekkelig med vann, og prøv å unngå store mengder med søte drikker eller brus. For enkelte med epilepsi kan et høyt væskeinntak medføre anfall. Vær obs på vannkvaliteten i de forskjellige landene – dersom du er i tvil, kjøp flaskevann i butikken. Sørg for at flasken er godt forseglet når du kjøper den!

    • Mat

      Sult og lavt blodsukker kan føre til anfall, så husk å spise med jevne mellomrom, og ta gjerne med deg et mellommåltid i håndbagasjen.

    • Aktiviteter

      Fysisk aktivitet er som regel gunstig for personer med epilepsi (i likhet med alle andre!). Mange med epilepsi bruker kroppen for lite, og det å reise på ferie gir en utmerket mulighet til å komme i gang med fysisk aktivitet. Gå- eller sykkelturer i nye og spennende omgivelser, historiske omvisninger eller strandaktiviteter er gode måter å bli litt mer aktiv på. Du bør imidlertid forsøke å begrense situasjoner som kan bli farlige dersom du skulle få et anfall, for eksempel fjellklatring, hang-gliding osv. Det er helt greit å snorkle så lenge noen er med deg, men vær klar over at dykking er ulovlig dersom man har epilepsi.

      Enkelte aktiviteter, slik som for eksempel svømming, byr på ekstra utfordringer, men det er ingen grunn til å la engstelse hindre deg i å gå ut i vannet. Spørsmålet blir hvor mye oppfølging du trenger. Dette er individuelt og avhengig av hva slags anfall du får og hvor ofte de kommer. Det er som regel tryggere å svømme i et basseng enn i en innsjø eller i havet, der vannet er mindre klart og det kan finnes strømninger.

      Uansett bør du sørge for at du er sammen med minst én person som kan førstehjelp og vet at du har epilepsi. Hvis det finnes en livvakt ved svømmebassenget eller på stranden, kan det være en god idé å si fra til han/henne også. 

        

    • Transport

      Enkelte med epilepsi er bekymret for å reise med fly, men det er ingen større risiko for å få et anfall på et fly enn noe annet sted. Derfor er det heller ingen grunn til å nevne at du har epilepsi når du sjekker inn på flyplassen. Dersom du reiser alene, kan det imidlertid være fint å fortelle flypersonalet hvor du oppbevarer medisinene dine. Reiser du sammen med venner eller kjente, er dette ikke nødvendig.

    • Natteliv

      Personer med epilepsi kan også nyte alkohol, men vær forsiktig med alkoholinntaket. Alkohol kan nemlig for noen utløse anfall, særlig på synkende rus, i tillegg til at alkoholinntak ofte er ledsaget av andre anfallsutløsende faktorer som søvnmangel og medisinforglemmelse. Risikoen for anfall er som regel størst på morgenen eller formiddagen etter en kveld med alkohol. Pass derfor på å ta epilepsimedisin som vanlig om morgenen, selv om du sover lenge. Personer med epilepsi bør, som alle andre, utvise måtehold ved inntak av alkoholholdige drikker. Hos enkelte med epilepsi kan anfall utløses av flimrende lys på diskotek. Gå ut av rommet dersom du begynner å føle deg uvel, eller be DJ-en om å slå av strobelysene – DJ-er er som regel også opptatt av at alle skal ha det gøy!

       

    • Hjelp i utlandet

      Ca. 100 ambassader og 400 konsulater yter hjelp til nordmenn i utlandet. Disse utenriksstasjonene kan være behjelpelige med blant annet å utstede nødpass, opprette kontakt med familie i hjemlandet, gi råd om legetjenester, sykehus og lignende, eller bistå med å skaffe juridisk hjelp. En oversikt over Norges ambassader finner du her

      En del ambassader krever at du avtaler besøket på forhånd. Andre har kort åpningstid for publikum, så det kan være lurt å ringe dem på forhånd for å sjekke passende besøkstidspunkt.

      Det går også an å kontakte Epilepsiforbundet i det landet du er i, for å høre om de kan hjelpe, dersom du skulle ha behov for hjelp. Her finner du kontaktinfo til pasientorganisasjoner i Europa.  

      For oppdaterte regler angående koronasituasjonen i hvert enkelt land, sjekk UDs reiseinformasjon. 

Hjelp oss å sikre gode rettigheter

Alle som berøres av epilepsi skal bli godt ivaretatt.
Meld deg inn i Epilepsiforbundet og gi oss slagkraft i det politiske arbeidet.

Bli medlem

Hjelp oss å sikre gode rettigheter

Alle som berøres av epilepsi skal bli godt ivaretatt.
Meld deg inn i Epilepsiforbundet og gi oss slagkraft i det politiske arbeidet.

Bli medlem

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS