Når vannkefiren etterfermenterer, fortsetter gjæringsprosessen – kefirkulturen spiser da opp sukkeret i bærene og kefiren tar farge av bærene. Til slutt siler jeg den ferdige drikken og heller den på flaske.
Vannkefir oppbevares i tett beholder i kjøleskapet, der har jeg min ukentlige to liters porsjon i over én uke.
Selv om kefiren står kaldt, vil den vanligvis fortsette å fermentere og bli surere.
Hvis man lar vannkefir etterfermentere enda lenger, vil alle boblene og prosessen etter hvert gjøre at det blir cider med noe alkohol.
I begynnelsen kløna jeg en del med å få til smaksforholdet og å skjønne prosessene som foregår i glasset på kjøkkenbenken. Jeg var spesielt skeptisk til gjæren som dannet seg i bunn og så ut som – vel, frisk, beige gjær blandet i vann. Men nå som jeg har lært at det ikke er farlig, og faktisk ganske bra for magen, vender jeg bare flaskene et par ganger før jeg drikker mitt daglige glass bringebærkefir til frokost.
Jeg syns også det har vært interessant å bli med i Facebook-gruppa for fermentering og kraft, der det utveksles tips og råd, og ikke minst deler folk gratis startkulturer hvis de har ekstra.
Hvis du ikke får tak i aktive kefirkorn, kan de kjøpes tørket i poser i helsekostbutikker.
Den ferdige vannkefiren har en egenartet smak og duft. Gjæringsprosessen drikken har vært gjennom, gjør fordøyelsen mer effektiv – det blir fart på magesyra. I tillegg tilføres gode bakterier tarmfloraen.