Tross slike fakta hadde jeg masse spørsmål. Hvor lang tid tar det? Gjør det vondt? Tar de vekk alt håret mitt? Kommer jeg til å være lenge på sykehus eller borte fra jobben?
Nettsiden om operasjonsutredning har foreløpig ikke en egen seksjon om SEEG.
Når jeg spurte ekspertene, lød svaret «Det kommer an på» eller «Det varierer».
Basert på mine erfaringer, her er noen ting jeg gjerne skulle ha visst i forkant.
Operasjonen er ikke på innleggelsesdagen
Jeg var innkalt til innleggelsen en fredag morgen. Jeg troppet opp med koffert, klar for overvåking og operasjon. Men man blir kalt inn én virkedag før operasjon, så min operasjon var ikke før på mandag. Det ble litt ventetid, men jeg gikk noen lange turer i marka den helgen.
Overflødig pysj
Jeg tenkte at SEEG var som EEG‐undersøkelsen, som jeg hadde vært gjennom på SSE: framprovosering av anfall, med videoovervåkning, over flere døgn. Det var ikke helt det samme.
Da jeg var til overvåking med EEG utenpå hodet, hadde jeg fått beskjed om å ha med pyjamaser med knapping foran. På Rikshospitalet trappet jeg derfor opp til SEEG med fire-fem pysjamaser i kofferten. Det viste seg å være unødvendig – på riksen får du bare gå i deres onesize sykehusskjorter og engangstruser. De er generelt ekstremt opptatt av at alt skal være bakteriefritt og desinfisert – det er jo veldig betryggende. De skal tross alt drille hull inn til hjernen og plassere fremmedelementer der. De gjør alt for å sikre at ingen bakterier eller annet uvedkommende kommer inn i hjernen.
Renselsesprosess
Kvelden før jeg skulle på operasjonsbordet, var det full vask av kropp og hår med desinfiserende såpe, to ganger, på med helt rene sykehusklær og sove i nyskiftet sengetøy.
Ikke lov å påføre deodorant eller noe som helst utenpå den desinfiserte kroppen.
Ikke lov å spise eller drikke noe fra midnatt – magen skal være tom når man ligger på operasjonsbordet.
Det føltes på en måte betryggende, men fikk meg også til å tenke på alvoret i det. Mange av oss som lever med sykdommen, venner oss til å late som alt er bra, selv om vi hver eneste dag kjenner på bivirkninger, utmattethet, skam, angst og frykt. Jeg orker ikke i hverdagen å ta inn over meg til vanlig, hvor kjipt det egentlig er at jeg når som helst kan komme til å falle om i anfall.
Men der, på sykehuset, tenkte jeg en del på det – men også på hvor utrolig det ville vært å bli kvitt det.
Operasjonsdagen
Jeg ble trillet ned på operasjonsstua og fikk en gjennomgang av hva som skulle skje. Så ble jeg lagt i narkose, og 13 elektroder satt inn i området der anfallene mine trolig starter.
Les om operasjonen til Mette: "På innsiden under epilepsikirurgi"
Jeg våknet opp samme dag og var ganske sløv, fikk mye smerte- og kvalmestillende første døgnet. For å unngå økt trykk inne i hodeskallen – det kan skje på grunn av hevelser etter hjernekirurgi – måtte jeg ligge med hodet litt høyere enn resten av kroppen. Så det ble å ligge i 30 graders vinkel et par døgn, men følte meg ellers overraskende bra.
Det gjorde ikke vondt, men generelt er det litt ubehagelig å ha hodet med ledninger koblet til teknikken og skjermene, og med overvåkningskamera på, hele tiden.
Før de begynte å framprovosere anfall, gjennomførte de noen runder med stimulering av elektrodene. De så hvordan de aktuelle punktene inne i hjernen oppfører seg når de «lammes» med litt strøm. Det var samme prosedyre for hvert punkt: strekke armene fram og telle sakte til 15. Det gjorde ikke vondt, men var litt kjedelig, ikke vanskelig, men en håndfull ganger følte jeg meg underlig sigen. Plutselig måtte jeg konsentrere meg for å telle rett.