Nina og mamma Christina på sykehuset etter et av Ninas mange anfall. Foto: Privat

– Vi lever alltid i beredskap

20.11.2023

Da Christina Ygre Skorve var gravid første gang, fikk hun beskjed om at barnet i magen hadde ti prosent sjanse til å overleve. Men lille Nina Alexandra ville leve – nå er hun femten år! Likevel preger liv og død hverdagen til mor og datter mer enn noen gang.

– Nina lever med en sammensatt diagnose, og det er flere elementer som påvirker oss i hverdagen. Men ingen ting preger livet vårt så mye som epilepsien, forteller mamma Christina.

Forverring i puberteten
Nina opplevde sitt første anfall da hun var rundt fire år. De første årene hadde hun ikke så mange anfall i året, men det økte sakte men sikkert. Mange barn med anfall opplever at de blir verre i puberteten. Hormonene i kroppen gjør at epilepsien endrer seg.

– Da Nina kom i puberteten, eskalerte det til det ekstreme, forteller Christina. Nå har datteren anfall nesten hver dag. De kan vare i tretti sekunder, eller tre timer. Noen anfall sender henne i respirator og kunstig koma.

– En vanlig dag hos oss kan være at vi står og lager middag, forteller Christina. – Så må vi plutselig slippe alt og ta en akutt-tur opp på sykehuset i en time eller to. Så drar vi hjem igjen og fortsetter på middagen. Det er som om ingenting har skjedd hos andre, livet har gått videre – mens hos oss har det stått stille i to timer.

– Tiden mellom anfallene er ofte stille og rolig. Hverdagslivet går sin gang. Men så kan det fort, og helt plutselig, bli livstruende, forteller Christina. – Det påvirker meg både fysisk og psykisk å stå i en sånn alarmberedskap hele tiden. Derfor brenner jeg veldig for at det må forskes mer! Foto: Privat

Får ikke anfallskontroll
– Nina har et avansert, komplisert og atypisk epileptisk bilde, og hun har aldri hatt anfallskontroll, forteller Christina. – Vi har vært gjennom utallige medikamentutprøvinger, uten at vi føler at vi er noe nærmere en løsning.

Denne høsten skulle Nina og Christina tilbringe en uke på Spesialsykehuset for epilepsi (SSE), for nye utredninger. Når vi snakker sammen er det tre uker siden de kom.

– Vi rakk å være her en halv dag, før Nina fikk anfall og havnet på Ullevål i kunstig koma, forteller Christina. – Da vi noen dager senere var tilbake på spesialsykehuset skulle Nina overvåkes gjennom et anfall, men anfallet utviklet seg til et statusanfall, det vil si et vedvarende anfall. Hun ble sendt til Rikshospitalet, der hun lå intubert i tre-fire dager. Hun våknet ikke skikkelig opp igjen før to-tre dager senere. Nå er vi tilbake på SSE, og her skal vi være en ukes tid for videre prøver, sukker hun, mens hun prøver seg på et smil.

Usikker fremtid
– Tiden mellom anfallene er ofte stille og rolig. Hverdagslivet går sin gang. Men så kan det fort, og helt plutselig, bli livstruende. Og jeg merker at de kraftigste anfallene endrer jenta mi – hun blir ikke helt seg selv igjen etterpå, forteller en beveget mamma.

– Det er en usikkerhet som hele tiden ligger her, sier Christina. – Vi har ingen kur – ingen medisin som hjelper. Det er veldig tøft å stå i som mamma. Det påvirker meg både fysisk og psykisk å stå i en sånn alarmberedskap hele tiden. Derfor brenner jeg veldig for at det må forskes mer! For Nina, og for alle andre. Epilepsi tar også liv. Og den vissheten bærer jeg med meg hver dag.

Gi håp til Nina, Christina og mange andre i liknende situasjon – gi en gave i dag.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Klikk på linken for å lese vår personverneklæring

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS