Vi lanserer Epilepsipasset 2.0
Skal du ut å reise med epilepsi i kofferten? Da kan vår lille reisepakke, Epilepsipasset, være kjekk å ha med på turen. Medlemmer som bestiller den før 29. juni får den gratis.
Personer med epilepsi kan reise på ferie som alle andre. Det er ikke noen større fare for å få anfall på et fly enn andre steder. Men det kan være noen ting som det er lurt å ha tenkt gjennom på forhånd.
– Epilepsipasset inneholder blant annet informasjon som kan være grei å ha når man planlegger reisen, forteller prosjektleder og kommunikasjonsrådgiver i Epilepsiforbundet Lena Rossevik. – For eksempel at man i god tid må tenke på om man trenger vaksiner, og om de kan påvirke medikamentene man bruker. Eller hvor man kan finne informasjon om hvilke regler som gjelder når man skal ha med seg medisiner over landegrenser. Man bør også sørge for å ha nok medisiner med seg for hele reisen.
Epilepsipasset inneholder også informasjon og råd for selve reisen, som for eksempel om hvordan man bør oppbevare medisiner, og om viktigheten av søvn og hvile for å unngå anfall, særlig når man skal reise over flere tidssoner og det er vanlig å bli døgnvill.
Ellers inneholder Epilepsipasset følgende:
• førstehjelpsinstruksjoner til forbipasserende, i tilfelle du skulle få anfall
• en side med plass til å fylle ut informasjon om deg og din epilepsi, i tilfelle anfall
• nyttige fraser på andre språk
• en liste med navn på medisiner på ulike språk
På forsiden av passet står det "I have epilepsy – in case of seizure, read inside" / "Jeg har epilepsi – Hvis jeg får anfall, les inni". På den måten vil forbipasserende raskt skjønne hva som skjer dersom du får anfall, og kunne handle deretter. På de to første sidene inne i passet, står førstehjelpsinstruksjonene og informasjon om eierens epilepsi.
Epilepsipasset kan kjøpes i nettbutikken vår sammen med en praktisk plastlomme som du kan ha rundt halsen. I den er det plass til både Epilepsipasset og telefonen din.
– Epilepsipasset inneholder ikke informasjon om ulike lands reiserestriksjoner knyttet til korona, fordi dette er noe som kan endre seg veldig fort og på kort varsel. Vi har i stor grad holdt oss til epilepsi-relevant informasjon, sier Rossevik. – Vi har også utelatt informasjon om andre ting som kan endre seg raskt, men vi har lagt inn lenker til hvor man kan finne oppdatert informasjon til enhver tid, for eksempel på Utenriksdepartementets nettsider, der man både kan finne kontaktinfo til Norges ambassader i utlandet, og nyttig info om de enkelte landene.
En ting som kan være verdt å merke seg er at mange ambassader, på grunn av koronapandemien, nå vil at man avtaler besøket på forhånd. De kan også ha ganske begrenset åpningstid. Helsevesenet i noen land kan også være overbelastet, og ha dårligere tilbud enn vanlig.
Medlemmer som bestiller Epilepsipasset før 29. juni får det gratis. Bestill det ved å sende mail til post@epilepsi.no.
NB! Det er viktig at du oppgir adressen din når du bestiller.
Ikke-medlemmer kan kjøpe Epilepsipasset i nettbutikken vår.
Ønsker du å bli medlem, kan du melde deg inn her.
På grunn av ekstremt stor etterspørsel, er det nå 2-3 ukers leveringstid.
Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam.
Lyst å lese om andres erfaringer med epilepsi og reising?
I løpet av kampanjeperioden vil vi publisere flere spennende innlegg på bloggen vår om det å reise med epilepsi i bagasjen. Først ut er et innlegg fra Therese Jahre som fikk sitt første epilepsianfall på ferie i Thailand, og som reiste på utveksling til Ecuador da hun var 17 år, med halve kofferten full av medisiner. Nå bor hun i USA.