– Jeg har jo levd med dette hele livet, og vet ikke om noe annet. Det er heller ikke noe jeg kan gjøre for å bli kvitt det, annet enn å prøve å forebygge anfall, sier Thea, som ikke har andre tilleggsdiagnoser.

Thea tur-retur

15.11.2023

Tekst og foto: Sidsel Jøranlid

Det må gå fort, hvis Thea Resset Dalum (17) fra Otta får kraftige epilepsianfall og må inn til sykehuset på Lillehammer eller i Oslo. Da er det fint å ha en landingsplass bare 200 meter fra huset.

– Det tøffeste har vært de gangene vi ikke har visst om hun overlevde. Når jeg har tenkt «Er det nå vi skal miste henne?» sier Marianne Resset, fra Otta.

Hun ser bort mot plassen der Luftambulansen har hentet datteren Thea et titalls ganger. Den ligger bare 200 meter unna huset deres, like i nærheten av både E6 og Gudbrandsdalslågen, som følger hverandre nedover mot Oslo. Stedet vekker blandete følelser for Marianne. Både redselen de alltid har kjent på. Men også takknemligheten til dem som gang på gang har hjulpet datteren når situasjonen har vært kritisk. Som har fløyet henne de 292 livsviktige kilometerne ned til Oslo universitetssykehus mens hun og mannen hev seg i bilen og kjørte etter. Helt siden Thea var liten har hun hatt alvorlig epilepsi, med kraftige statusanfall, såkalt status epilepticus, som krever rask behandling på sykehus. For hvert minutt som går i anfall, øker faren for å få varige skader på hjernen.

– At Thea skulle stå her i dag, snart ferdig med videregående, og russ til våren, er noe jeg knapt har turt å se for meg, sier Marianne og smiler mot datteren.

Dette er status epilepticus

  • Status epilepticus er en potensielt livstruende form for epileptiske anfall
  • Dødelighet hos voksne ligger på 9-37 prosent, mot 3-5 prosent hos barn
  • Noen får følgetilstander i form av hjerneskade
  • Årsak og varighet er noen av de viktigste prognostiske faktorene
  • Rask og riktig medisinsk behandling er også avgjørende for utkomme

(Kilde: Oslo universitetssykehus, klinisk nevrofysiologisk seksjon)

Les artikkel fra EpilepsiNytt nr. 3/21 om status epilepticus

Åpent møte om status epilepticus på Rikshospitalet

I forbindelse med Hjerneuken 2023 arrangerer nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, i samarbeid med Epilepsiforbundet og Stiftelsen Norsk Luftambulanse, et åpent møte om status epilepticus: Nytt og nyttig om epilepsi – når minuttene teller. Møtet er for alle, både pasienter og pårørende, fagfolk, helsepersonell og media. Møtet finner sted 23. november kl. 18-20 på Rikshospitalet, men du kan også se streaming av det her. Se mer info om arrangementene under Hjerneuken på nyhetssiden vår.

Landingsplassen for luftambulansen ligger bare 200 meter unna huset til Thea. Selv husker hun ingenting fra helikopterturene ned til Lillehammer eller Oslo. For Marianne er det mange følelser knyttet til stedet.

Fikk feberkrampe
Thea var bare elleve måneder da hun fikk det første epilepsianfallet. Marianne forteller om virusinfeksjonen som ga datteren kraftige feberkramper. De varte i 25 minutter og ble karakterisert som atypiske feberkramper. Da hun var 1 1/2 år ble hun lagt på respirator fordi hun hadde et statusanfall. Etter det var halve kroppen hennes lam i et døgn, en tilstand som kalles Todds Paralyse. Etter hvert utviklet det seg til regelmessige anfall som kom ca. en gang i halvåret, og som femåring fikk hun diagnosen epilepsi.

– Det var vårt første barn, så det var fryktelig tøft, minnes Marianne, som også har to gutter på 11 og 15 år.
Plutselig måtte livet leves på en annen måte. Thea kunne aldri være alene, både barnehage og skole måtte tilrettelegges, og venner og familie fikk opplæring i hvordan akuttmedisinen skulle gis før ambulansen ble varslet.

– Det ble mange turer ned til Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) i Bærum. Og totalt 25-30 innleggelser på St. Olavs hospital, Lillehammer sykehus, Oslo universitetssykehus og Spesialsykehuset for epilepsi (SSE), forteller Marianne.
Thea nikker.
– Jeg har fått mange venner på SSE, sier hun.

Aldri alene
For en ung jente med en alvorlig diagnose kan det være lett å falle utenfor både faglig og sosialt. Derfor har det vært viktig for familien at Thea lever så normalt som mulig, forteller Marianne. Det har gjort at Thea alltid har vært veldig avslappet til sykdommen. En sosial jente som liker å være med vennene sine eller trene. Som alltid har gjort det samme som de andre.
– Forskjellen er vel at jeg må ha med foreldrene mine. Og akkurat det er ikke alltid like gøy, sier hun og ler mot Marianne.

Da hun var mindre spilte hun både fotball og håndball.
– Men svømming fikk jeg ikke lov til å drive med, sier Thea.
Det å ha en sykdom som innimellom stikker kjepper i hjulene for det hun har lyst til å gjøre, har også vært tøft, innrømmer hun.
– Det har alltid vært trasig å være hjemme fra trening eller skolen på grunn av anfall.

Og spesiell tilrettelegging på skolen er heller ikke morsomt for en som ikke ønsker å bli behandlet annerledes. Fra tredje til tiende klasse hadde hun tilrettelagt undervisning med spesialpedagog fem timer i uken, i tillegg til vanlig undervisning. PPT har vært inne helt siden barnehagen for å sjekke utviklingen, i tillegg til at Thea alltid har hatt en egen assistent med akuttmedisin, som har fulgt henne hele tiden.

– Thea har aldri kunnet være alene, i tilfelle hun fikk anfall, forklarer Marianne. – Etter skolen hadde hun de første årene SFO. Deretter fulgte assistenten henne hjem og var hjemme med henne til vi kom, forklarer hun. Da Thea begynte på ungdomsskolen hadde brødrene blitt så store at de kunne være sammen med henne. I tillegg jobbet Marianne turnus, og var ofte hjemme når Thea kom fra skolen.

– Lillebror Noah, som er tre år yngre, har vært en kjemperessurs for Thea. Han er veldig voksen for alderen, sier Marianne.

Fikk anfall på skolen
Det er ikke mye Thea selv kan huske fra episodene der hun har hatt anfall. Men redselen for å få et anfall på skolen, eller når hun er med venner, ligger i henne. I 3. klasse gikk hun nemlig inn i et voldsomt anfall på skolen. Det var midt under spising, og hverken elever eller lærere var forberedt på det som kunne skje med henne.
– Dessverre ble det nok både kaotisk og skremmende for dem som var til stede, sier Marianne.
Thea selv synes ikke det var så ille den gangen, tror Marianne, som får et bekreftende nikk av datteren. Hun husker ikke episoden. Men etter puberteten synes hun det har blitt vanskeligere og vanskeligere.
– Det å miste kontrollen og ikke vite hva vennene har sett, kan nok være vanskelig. Det er det som er det kjipe med denne sykdommen. Man mister kontrollen, sier Marianne og ser bort på datteren.
– Jeg er alltid redd for å få et kraftig anfall på skolen, sier Thea og nikker. – Men de har bare vært veldig greie når det har skjedd. Det er aldri noen som har sagt noe stygt.

Det å leve med en alvorlig diagnose er krevende. Sykdommen har gjort at det er ekstra sterke bånd mellom Thea og Marianne.

Mye alvor
Etter hvert har hun lært seg å kjenne tegnene. Vet når et anfall nærmer seg.
– Før anfallene begynner jeg alltid å surre. Jeg husker ikke hvor jeg er, og får en vond smak i munnen. Mamma mener dessuten hun kan se det på øynene mine, sier Thea.

Anfallene har satt varige spor i hjernen hennes, og gjør at hun blant annet sliter med hukommelsen.
– Jeg glemmer fryktelig fort, og må lese samme siden flere ganger for å få med meg det som står. Og jeg må som regel spørre om det samme på nytt, sier hun og ler litt. For vennene hennes har blitt vant til hvordan det er.

Det kraftigste anfallet Thea har hatt, kom under en ferietur til Danmark. Anfallet varte i fem timer.
– Jeg husker at mamma spurte meg hvor vi var, og at jeg ikke visste det. Og så bar pappa meg inn på hotellet og sa at vi trengte en ambulanse, minnes Thea.

Ti ganger har hun ligget på respirator fordi hun sluttet å puste. Dette kan skje som en kombinasjon av anfallet; at det er så kraftig og varer så lenge og at de må gi henne store mengder akuttmedisin for å stoppe anfallet, forklarer Marianne. Flere ganger har anfallene vært så kraftige at ambulansepersonellet har lagt henne i respirator hjemme, på legekontoret eller i ambulansen. Ti ganger har Thea fått ekstra kraftige anfall som ikke har gitt seg.
– Det verste er egentlig når hun våkner opp, før vi vet om hjernen er skadet, sier Marianne.
Hun er enormt lettet over at det har gått så bra. Men det har vært mye alvor. Mye redsel.
At Thea har en sykdom som i ytterste konsekvens kan få fatale følger, er noe hele familien er klar over. Selv om det aldri har vært et tema.

En levende alarmsentral
– Jeg er nok en person som er ganske rolig, sier Marianne.
Etter tøffe år på hjemmebane utdannet hun seg til sykepleier. I dag jobber hun på akuttmottaket på Lillehammer sykehus.
– Men man kan aldri bli sykepleier for egne barn. Da er man bare mamma, med alle de følelsene og bekymringene det innebærer, presiserer hun, og legger til at hun ofte har vært bekymret. Og at hun har kjent mye på stresset over å ha et barn med alvorlig sykdom. Der hun hele tiden må passe på at Thea sover nok, spiser riktig og husker å ta medisin.

Det at Thea kan få anfall om natten, har også vært en bekymring.
– De første årene løp jeg opp og ned til rommet hennes for å sjekke hele natten. Fra hun var 8-14 år sov hun ved siden av meg i dobbeltsengen.
Fortsatt er Marianne oppe flere ganger om natten for å sjekke Thea.
– Jeg føler at jeg aldri har fri. Jeg er en levende alarmsentral! Og etter at faren til Thea og jeg ble skilt for tre år siden, var det veldig tøft. Vi har jo også to gutter. Så det har vært mye dårlig samvittighet.

Den viktige søvnen
For den som har epilepsi, er det flere ting som kan utløse et anfall. For lite søvn, uregelmessig spising, eller hvis man glemmer å ta forebyggende medisiner.
– Hvis jeg sover for lite eller det er mye stress, hender det jeg får mindre fokale anfall på skolen mens jeg sitter i klasserommet. For dem som sitter rundt, ser det nok bare ut som jeg er litt fjern i blikket eller litt trøtt. Men selv er jeg «borte» i noen sekunder, får vondt i hodet og vond smak i munnen og blir veldig sliten, forklarer Thea.

Hun er avhengig av å sove 8-9 timer hvis hun ikke skal få anfall.
– Men det er ikke alltid så lett å overholde, ler Thea.
For hun er tross alt 17 år! Og hvem ønsker å gå tidlig hjem for å legge seg når man er ute og har det gøy? Eller legge bort mobilen og slukke lyset mens alle vennene er på og ligger og sender hverandre meldinger og snapper?
– Det hender at jeg ikke orker å være så fornuftig. At jeg blir liggende våken, jeg også, fordi det er så hyggelig!

Veien mot Oslo
Den siste gangen Thea hadde status epilepticus var sommeren 2020. Hvordan sykdommen vil utvikle seg fremover er det ingen som vet. Men Thea håper hun vokser den av seg. At livet kan fortsette videre, uten så mange hensyn og forbehold. Til våren er hun ferdig med videregående. Drømmen er å komme inn på sykepleierutdanning. Kanskje i Oslo.

– Yrkesvalget har nok sammenheng med det jeg selv har opplevd på sykehuset. Jeg er glad i å jobbe med mennesker og vil aller helst jobbe med nevrologi, forklarer Thea.

Men hun har også en annen drøm.
– Jeg skulle så gjerne tatt lappen snart!
Skal hun gjøre det, må hun først ha vært anfallsfri i et år. Så lang tid har det ikke gått. Men snart! Da skal hun sette seg i bilen og kjøre E6. Hele veien nedover til Oslo.


Artikkelen er hentet fra EpilepsiNytt 3/21.
EpilepsiNytt sendes til alle medlemmer tre ganger i året. Ønsker du å bli medlem, kan du enkelt melde deg inn på nettsiden vår.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS