Dr. Kjell Heuser er overlege på nevrologisk avdeling på Rikshospitalet, og bruker mye av sin tid på hjernen. – Hjernen er et komplekst og spennende organ, forteller Heuser entusiastisk.
Gliaceller – hjernens mindre kjente celler
– Hjernen består av nerveceller og gliaceller, fortsetter han. – Hittil har det vært fokusert mest på nervecellene når man har forsket på hjernen. I epilepsiforskningen har man alltid gått ut ifra at det er aktiviteten i nervecellene som utløser anfall. Alle epilepsimedisiner som er tilgjengelig i dag, er laget for å bremse nervecelleaktivitet.
De mindre utforskede gliacellene ligger rundt nervecellene på alle sider. Tidligere trodde man at gliacellene kun støttet oppunder nervecellene og hjernens funksjon. Men Kjell Heuser er med i et internasjonalt team som har avdekket at det ligger mange svar i disse støttecellene.
– Gliacellene har vist seg å aktivt delta i hvordan nervecellene snakker med hverandre, forteller han. – Det er blitt mer og mer klart de seneste årene at gliacellene spiller en stor rolle i diverse nevrologiske sykdommer, inkludert Alzheimers, Multippel Sklerose, Parkinson – og epilepsi.
Gjennombruddet kan ligge rett foran oss
– I forskningen vår har vi avdekket at gliacellene faktisk er aktive før nervecellene under et anfall, forteller han. – Det betyr at man ved å gå målrettet mot gliacellene potensielt kan stoppe epilepsien før et anfall oppstår!
Dr. Heuser forteller at nye angrepspunkter på helt nye celletyper i hjernen kan komme til å bli et gjennombrudd: – Et gjennombrudd jeg er overbevist om at ikke ligger så langt foran oss.
I dag er det fortsatt sånn at en tredjedel av de som lever med epilepsi, ikke får anfallskontroll med de medisinene som er tilgjengelig. Derfor er forskningen til dr. Heuser og dr. Berger så viktig – det kan gi oss en ny epoke av målrettet behandling.