Svakere effekt av medisiner fra tidlig i svangerskapet
Noen kvinner med epilepsi opplever gjennombruddsanfall eller en forverring av anfallssituasjonen når de blir gravide. Nå har amerikanske forskere sett på konsentrasjonen av vanlige epilepsimedisiner i blodet hos gravide, og funnet at konsentrasjonen faller dramatisk fra begynnelsen av svangerskapet.
Det har vært kjent at opptak av epilepsimedisiner kan påvirkes av graviditet, men det har vært en utbredt oppfatning om at dette ikke skjer før etter uke 20 i svangerskapet. Nå viser den nye studien at denne oppfatningen er feil, ifølge JAMA Neurology.
Det er forskere fra University of Pittsburgh og University of Minnesota som står bak studien. De ønsket å finne ut hvilke epilepsimedisiner som får redusert konsentrasjon under graviditet.
430 kvinner i alderen 14-45 år deltok i studien, fordelt på en gravid gruppe med epilepsi og en ikke-gravid kontrollgruppe med epilepsi. De som var gravide måtte være mindre enn 20 uker på vei. Studien analyserer blodkonsentrasjoner av ti vanlige epilepsimedisiner og sammenligner dem på ulike stadier av svangerskapet og etter fødsel.
For 7 av 10 medisiner falt nivået av virkestoff i blodet dramatisk – fra 29,7 prosent for lakosamid og opptil 56,4 prosent for lamotrigin.
Forskernes konklusjon er at man bør starte tidlig i svangerskapet med måling av medisinkonsentrasjonen i blodet, og at det kan være nødvendig med økt dose av medisinen gjennom hele svangerskapet. Studien tydeliggjør hvor viktig det er å følge opp pasienter og tilpasse behandling, helst fra planlegging av svangerskap, og hele veien gjennom løpet.
Les mer om epilepsi og graviditet i vår informasjonsbrosjyre.
Les mer om studien her:
JAMA Neurology
Medical Xpress
Hjelp oss å spre kunnskap
Vi vil dekke kunnskapsbehovet rundt epilepsi ved å gi god og riktig informasjon til de som trenger det.
Meld deg inn i Epilepsiforbundet og støtt det viktige arbeidet.