Statsministeren og helseministeren hadde invitert forskere, klinikere og representanter for pasientene til gårsdagens toppmøte, for å høre deres tanker om hvordan Norge kan bidra til økt kunnskap om hjernesykdommer. Foto: Helse- og omsorgsdepartementet

Stort løft for hjernehelse

22.03.2017

Regjeringen lager en nasjonal strategi.

– Dette er en milepæl for alle med hjernesykdommer, og noe vi har jobbet for i mange år, sier styreleder i Hjernerådet og generalsekretær i Epilepsiforbundet, Henrik Peersen.

Han var selv til stede på toppmøtet om hjernehelse, som statsministeren og helseministeren hadde invitert til i 21. mars. Der kom statsministeren med nyheten om hjernehelsestrategien. Norge er det første landet i Europa som lager noe slikt.

Rammer en av tre nordmenn
Statsministeren og helseministeren hadde invitert forskere, klinikere og representanter for pasientene til toppmøtet, for å høre deres tanker om hvordan Norge kan bidra til økt kunnskap om hjernesykdommer. Denne typen sykdom rammer en av tre nordmenn i løpet av livet.

Bedre tilbud
– Regjeringen vil gi et bedre tilbud til pasienter med nevrologisk sykdom. Derfor lager vi en nasjonal strategi for hjernehelse. Vi er svært opptatt av mer forskning, slik at vi bedre kan forhindre disse sykdommene og behandle pasientene best mulig, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding på Helse- og omsorgsdepartementets nettside.

– For første gang får vi en samlet gjennomgang av hjernesykdommer i Norge. Mange pasienter kan leve gode liv med en diagnose eller tilstand, dersom de får godt koordinerte tjenester, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Store variasjoner i dagens tilbud
Helse- og omsorgsdepartementet ba i fjor Helsedirektoratet utarbeide en statusrapport om hjernehelse. De hadde en bred prosess med fagmiljøer og brukere. Helsedirektoratets rapport peker på store variasjoner i tilbudet til pasientene. Rapporten viser også at det er et stort gap mellom pasientenes behov og det de møter av tilbud i helsetjenestene.

– For å møte pasientenes behov, er det nødvendig med tiltak på mange samfunnsområder, som helsetjenester, skole og arbeidsliv. Tjenestene blir best om de tar utgangspunkt i pasientens egne mål for et godt liv, sier Bent Høie i pressemeldingen.

Starten på et viktig arbeid
– Milepælen er også starten på et viktig arbeid, sier Peersen, som ser fram til et samarbeid mellom helseministeren og Hjernerådet om hjernestrategien.

I sitt innlegg på toppmøtet understreket han at vi må ha mer og god hjerneforskning, men også få spredd forskningen, slik at resultatene kommer hjernepasientene til gode i form av bedre diagnostisering, behandling, oppfølging og rehabilitering.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS