Sprøytehetten på BUCCOLAM kan sitte igjen

23.01.2018

Epilepsimedisinen BUCCOLAM er en oralsprøyte for barn hvor sprøytehetten kan bli sittende igjen på tuppen av sprøyten og komme i pasientens munn, informerer produsent av medisinen, Shire. 

Legemiddelfirmaet, som har skrevet sikkerhetsinformasjonen i samarbeid med Statens legemiddelverk forklarer hva som kan skje:

Den gjennomsiktige sprøytehetten på BUCCOLAM ferdigfylte sprøyter kan i noen tilfeller bli sittende igjen på tuppen av sprøyten etter at den røde sikkerhetshetten er tatt av. Pasienten kan få hetten i munnen, og det kan medføre kvelningsfare eller at barnet svelger den. Hvis den gjennomsiktige sprøytehetten fortsatt sitter på tuppen av sprøyten, må den fjernes manuelt før legemidlet gis.

BUCCOLAM (midazolan) er en epilepsimedisin som blir brukt til behandling av langvarige, akutte, konvulsive anfall hos spedbarn, barn og ungdom fra 3 måneder til 18 år.

Kan sette seg fast i luftveiene

Bakgrunnen for sikkerhetsproblemet er at Shire Shire har mottatt rapporter om at den gjennomsiktige sprøytehetten har blitt sittende igjen på tuppen av sprøyten etter at den røde sikkerhetshetten er tatt av. Dette har resultert i to hendelser hvor sprøytehetten har havnet i munnen på pasienten når legemidlet ble gitt. I disse tilfellene ble sprøytehetten svelget eller satte seg fast i luftveiene. 

Hvordan bruke sprøyten riktig

Før bruk av BUCCOLAM må pasienter, foreldre og omsorgspersoner kontrollere at den gjennomsiktige sprøytehetten er festet til den røde sikkerhetshetten, som vist i figur 1 nedenfor. Sprøytehetten skal ikke sitte igjen på sprøyten, som vist i figur 2 nedenfor. Hvis den fortsatt gjør det, må sprøytehetten fjernes manuelt før legemidlet gis for å hindre at den havner i munnen på pasienten.

BUCCOLAM må bare brukes av foreldre/omsorgspersoner der pasienten er diagnostisert med epilepsi. Til spedbarn mellom 3-6 måneder må behandlingen gis på et sykehus, der overvåkning er mulig og gjenopplivningsutstyr er tilgjengelig.

Har du spørsmål eller behov for ytterligere informasjon, ta kontakt med medinfoemea@shire.com eller tlf +47 800 19 240

Se vedlegg under for opprinnelig informasjon fra Shire og Statens legemiddelverk.

/share/mime/48/pdf.png Informasjon fra produsenten Shire

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Klikk på linken for å lese vår personverneklæring

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS