Forskerne Kristin Alfstad (f.v.), Eli Kyte og Morten Lossius vil finne ut mer om langsiktige konsekvenser av epilepsikirurgi. Lossius var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Kari Mette Lillestølen

Skal forske på konsekvenser av operasjon

20.06.2017

Med støtte fra Epilepsiforbundet

Et viktig forskningsprosjekt ved Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) ble nylig tildelt pengestøtte fra Epilepsiforbundet. Forskerne skal undersøke hvilke konsekvenser tidligere gjennomgått epilepsikirurgi får for kognisjon, psykisk helse og livskvalitet når man blir eldre.

Langtidskonsekvensene
Spesialist i klinisk nevropsykologi, Eli Kyte, skal være doktorgradskandidat på dette prosjektet. Hun forteller at det er gjort en god del forskning på korttidsvirkningene av epilepsioperasjon, men at det er gjort lite forskning på eldre pasienter.
– Vi vet derfor ikke helt hva som skjer når det har gått noen år etter inngrepet, sier hun. – Noen har lurt på om faren for hukommelsesvansker øker med økende alder hos de som har gjennomgått epilepsikirurgi, mens andre tenker at operasjonen kan redusere risikoen for hukommelsesvansker senere. 

Det er gjort syv studier av «eldre» pasienter, men i disse studiene har de fleste av pasientene vært i 40-årene. Ifølge Kyte starter de fleste kognitive aldringsprosesser rundt 50-årsalderen.

– Hvorfor er det viktig å finne ut mer om dette?

– De voksne pasientene som skal opereres, spør hvilke konsekvenser operasjonen kan få. Vi ønsker å gi et bedre svar til dem enn det vi kan gi i dag. Dette vil gjøre det enklere for pasientene å gi informert samtykke til operasjon.

Bedre rehabiliteringstilbud
– Vi ønsker også å bedre rehabiliteringstilbudet. Vi tenker at en del av de negative konsekvensene fra operasjonen kan bedres gjennom rehabilitiering. Vi ønsker derfor å vite noe om hvilke pasienter som kan få uheldige senfølger av kirurgi, slik at vi kan gi dem ekstra oppfølging. 

Resultatene av studien vil også bli brukt i utvelgelsen av pasienter som kan tilbys kirurgi, og til å informere pasientene hvis det er risiko for negative senfølger.

– Hvis resultatene viser at operasjon ikke er bra for noen, vil ikke de pasientene bli tilbudt kirurgi, sier Kyte.

Venter på mer penger
– Hvor langt har dere kommet i prosjektet?

– Vi har gjort mye av planleggingen, og vi har fått tillatelse fra Regional etisk komité. Og så har vi søkt om mer finansiering. Vi har fått støtte fra Norsk Epilepsiforbund, Norsk Epilepsiselskap og Rebergs legat, men vi mangler lønnsmidler. Der er vi nå, vi venter på mer penger for å komme i gang.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Klikk på linken for å lese vår personverneklæring

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS