Seier til de uføre – får beholde fribeløpet!
I forslaget til statsbudsjett foreslo den forrige regjeringen å kutte fribeløpet til uføre. Styremedlem i Epilepsiforbundet Mette Figge og flere andre arrangerte i går en markering utenfor Stortinget mot dette kuttet. Appeller ble holdt og signaturer overlevert politikere fra SV, AP og Rødt. Og nå har arrangørene fått gjennomslag for kravet om å beholde fribeløpet!
– Vi har en følelse av at vi har klart å påvirke her. Vi har jo jobbet med dette i flere dager i forkant av gårsdagens markering, forteller Figge. – Vi sendte blant annet ut mailer til alle lokallag i partiene AP, SV og Rødt. Vi velger å tro at vi hadde en ganske stor påvirkningskraft. Stortingsrepresentantene som var til stede på markeringen sa at ikke noe var avgjort da.
Hva er fribeløpet?
Fribeløpet er inntekten det er mulig å tjene før uføretrygden blir avkortet. Siden uførereformen i 2015 har fribeløpet blitt redusert fra 1 G (rundt 100 000) til 0,4 G, (42.000), og nå ble det foreslått å kutte hele fribeløpet. Samtidig har andelen av de som kombinerer trygd med arbeid gått betydelig ned siden 2015.
Epilepsiforbundet avhengig av frivillighet
– Epilepsiforbundet er avhengig av frivillig arbeidskraft, og noen av våre medlemmer er uføre, sier generalsekretær i Epilepsiforbundet Sissel Karin Haavaag. – Det er utrolig viktig både for dem og for oss at de kan ta noen småjobber for å bruke sin restarbeidsevne, og få en liten påskjønnelse for det. Det handler om livskvalitet og selvfølelse og at vi er avhengig av den hjelpen.
I Norge utgjør de frivilliges arbeid opp mot 142.000 årsverk, tilsvarende 78 milliarder kroner.
Epilepsiforbundet var derfor til stede på markeringen i går. Det ble holdt appeller både av Mette Figge og politikere fra SV, AP og Rødt. Figge overrakte 35.423 underskrifter til politikerne.
Beholder fribeløpet!
Og i går kveld kom beskjeden om at regjeringen og SV var blitt enige om Statsbudsjettet – et budsjett der uføre ikke mister fribeløpet likevel! Det forblir det samme som tidligere. Dessuten blir barnetillegget reversert tilbake til slik det var for noen år siden, ved at det ikke påvirkes av fribeløpet, noe som er positivt for de uføre.
– Da nyhetene begynte i går fikk jeg så vond magefølelse, og trodde det gikk feil vei, forteller Figge. – Men da Audun Lysbakken fortalte dette, da hoppet jeg i taket, og så løp jeg rundt i stua og ropte hurra, og så var det inn på telefonen og takke alle som har hjulpet oss, og gratulere alle uføre.
Også generalsekretær Haavaag er glad i dag:
– Vi er utrolig glade for at politikerne har skjønt alvoret og tatt til fornuften, det skulle bare mangle, sier hun. – Uendelig stor takk til alle våre frivillige og til Mette Figge som aldri gir opp – tusen takk!
Vil jobbe for å øke fribeløpet
Til tross for seiersrusen understreker Figge at kampen ikke er ferdig.
– Vi holder på å lage en Facebook-side nå som handler om dette, at vi kom i mål, men nå jobber vi videre for at det skal bli lov for uføre å tjene 1 G (100.000 kroner), slik det var før uførereformen i 2015. Vi jobber også for at uføretrygden ikke skal skattes som lønn, men slik det ble gjort før 2015. Tenk så mye mer uføre kunne produsere i frivillighet og utrette ute! Mange organisasjoner sliter i dag med å få tak i nok folk. Hvis vi får 1 G, tror jeg flere tør å komme ut og jobbe og gjøre mer frivillighetsarbeid.