Etter at kirurgen har besvart alle rutinespørsmålene fra operasjonssykepleieren, går alle ut av operasjonsstuen mens operasjonssykepleierne vasker pasientens hode, og dekker til hele kroppen, inkludert ansiktet og den delen av hodet hvor det ikke skal inn elektroder.
SEEG-elektroder
Mye har skjedd før pasienten kommer til operasjonsstuen. Utredningen før kirurgi er et godt samarbeid mellom nevrologer, nevrofysiologer, nevrokirurger og røntgenleger.
– Det er mange tverrfaglige møter i en epilepsiutredning, hvor man enes om neste steg i utredningen og om kirurgisk metode, forteller overlege i nevrokirurgi Ane Eidahl Konglund.
Ifølge Konglund er SEEG et fint verktøy for å bekrefte en hypotese om hvor anfallene starter og kartlegge omfang av og risiko ved en eventuell operasjon. Hvis området for anfallene ligger veldig tett på viktige områder som kontrollerer for eksempel språk, motorikk, syn og hukommelse, kan det hende at risikoen ved operasjon blir for stor til at det kan anbefales.
SEEG-elektroder registrerer anfall dypere i hjernen enn andre elektroder. Disse elektrodene sitter på tuppen av tynne nåler, som settes inn gjennom hvert sitt lille hull i hodeskallen. Elektrodene stikker ca. 7 cm inn. Det er vanlig å sette inn 10-15 slike per pasient. Rikshospitalet har brukt SEEG siden 2015.
– Vi legger mye arbeid i plassering av SEEG-elektrodene, først ved grundig planlegging og deretter ved implantasjonen, forteller Konglund. – Det tar mye tid å planlegge slik at vi treffer det vi ønsker og unngår blodkar.
– Hvordan kan du vite hvor blodkarene er?
– Vi bruker spesielle CT- og MR-sekvenser, som gjør at vi kan se blodkarene og detaljert hjerneanatomi.
Innsetting av elektrodene
Så er pasienten vasket og klar, og vi får komme inn igjen på operasjonsstuen. Vi som er nye her, fotografen og jeg, får streng beskjed om å ikke bevege oss bak bordet med det sterile utstyret.
Under operasjonen høres lave, rolige stemmer i starten, blikkene er mye på skjermen med CT-bilder av pasientens hode. Det er ved hjelp av den skjermen de finner rett plassering for elektrodene. Over skjermen henger steril plast, slik at de som er tettest på pasienten skal kunne ta på den. De har hansker og blå kappe over klærne. Her tas ingen sjanser når det gjelder infeksjoner. Det blir ganske stille etter hvert som den ene elektroden settes inn etter den andre. Lite prat, full konsentrasjon.