Bedre muligheter for hjemmeoppfølging
I januar i fjor fikk familien vite at nå var det ikke lenge igjen for Victor Elliot.
– Epilepsien var så voldsom at vi måtte begynne med buccolam kontinuerlig, altså ikke bare som akuttmedisin, forteller Kamilla. – Så jeg tok bilde hver kveld av døgnklokken og sendte til Victor Elliots lege i Elverum, og ga henne status på hvordan anfallssituasjonen var, for å få vite om vi måtte øke eller ikke øke dosen. På den måten fikk vi muligheten til å ha de siste månedene hjemme. Hvis vi ikke hadde hatt døgnklokken som et felles kommunikasjonsmiddel, så hadde vi oftere måttet være på Elverum, eller kanskje til og med vært innlagt i flere omganger i denne perioden.
Døgnklokken medvirket altså til at familien fikk lov å ha Victor Elliot hjemme den siste tiden.
Victor Elliot døde i april i fjor, bare noen uker før han skulle fylt fire år.
La vekk app-prosjektet
– Vi var i gang med å utvikle appen den gang han gikk bort, forteller Mads, – men så la vi prosjektet litt i skuffen.
De siste månedene hadde foreldrene også gjort elektroniske registreringer, men det var papir de hadde sendt til sykehuset. Etter en stund begynte leger og sykepleiere å spørre om de ikke snart kunne gjøre appen ferdig, og så tok de prosjektet fram på nytt.
Til tross for at Kamilla og Mads ikke selv lenger trenger appen, ønsker de å hjelpe andre foreldre til barn med epilepsi. Hjelpe dem med å finne ut hva dette er for et type anfall. Er det et tonisk, er det et atonisk, er det et GTK, eller er det en absense? Og hvor ofte kommer de i døgnet? Og hvor lenge varer de? Og når barnet får medisinene, er det da noen bivirkninger? Det finnes som kjent anfallskalendere, men med døgnklokken prøver de å integrere flere ting du skal registrere.
Generalsekretær i Norsk Epilepsiforbund, Sissel Karin Haavaag, har stor tro på appen til Mads og Kamilla.
– Det Mads og Kamilla har opplevd, opplever de fleste som er i, eller har vært i, deres situasjon. Appen som de har utviklet, er basert på behov og erfaring. Jeg tror at det er mange med komplekse diagnoser som vil bli lettet og glade over at det endelig kommer et nyttig verktøy, sier Haavaag. Hun er dessuten glad for at Epilepsiforbundet også kan tilby betalingsutgaven av appen til en rimeligere kostnad for sine medlemmer når den er ferdigstilt.
– Dette gir god mening
Etter planen skal gratisversjonen av appen lanseres i midten av august. Den skal hete Victor(y) Care, etter sønnen, og du vil finne den i Appstore. En egen versjon til sykehus og en litt mer avansert betalingsversjon kommer senere.
– Vi skal ha en egen versjon som sykehus kan kjøpe seg inn på, og så kan de gi bort lisensen til brukeren. Da vil brukerne kunne registrere ting om seg selv, og legen vil kunne gå inn og se på det og følge med på det, sier Mads. – Det blir en form for hjemmeoppfølging som gjør at du slipper å dra inn til legen hvis det ikke er nødvendig. Det er et prosjekt vi håper å få til sammen med sykehuset Innlandet i nær framtid, med noen innovasjonsmidler som vi har søkt om.
Forskjellen mellom gratisversjonen og betalingsversjonen dreier seg blant annet om hvor mange dokumenter du kan lagre, hvor mye data du kan få innsikt i som bruker, og litt utveksling av data med sykehuset.
Men i utgangspunktet skal appen være gratis.
– Det er fordi vi har fått veldig mye hjelp i vårt forløp med Victor Elliot, og det sitter mange der ute som vi tror kan bruke appen, sier Mads. – Det gir mening for oss å lage noe som folk har lyst til å bruke, som kan hjelpe dem med å få innsikt i hvordan de eller deres nærmeste har det. Det er litt vanskelig å finne mening med mye når en sønn går bort, men dette her gir god mening for oss.
Du kan lese mer om Victor(y) Care på nettsiden deres.