En viktig jobb
En av ungdomskontaktene er Robin Christopher Solbakken (22). Han har vært med siden oppstarten, og mener han gjør en viktig jobb.
– Det var ingen som lærte meg å leve med epilepsi eller ga meg råd da jeg var yngre. De voksne lært meg litt, men det var ikke så interessant. Jeg ville heller snakket med en yngre person den gangen, sier han. Han opplever også at han får mer tillit av de yngre, enn det han tror en person i 30-, 40-, 50-årene ville fått.
Solbakken er fornøyd med opplæringen han har fått. Den innebar blant annet en del tips fra foreldrekontaktene på SSE.
– Opplæringen var verdifull, det har hjulpet meg å vite hvordan jeg bør oppføre meg sammen med ungdommene, sier han.
– Hvor mye tid bruker du på dette arbeidet?
– De ukene jeg skal til SSE bruker jeg to timer i uka på å forberede meg og tenke på hvordan jeg skal oppføre meg. Hittil har jeg vært der tre ganger i år.
Flere frivillige ungdommer
Norsk Epilepsiforbund har opplevd en stor økning av ungdommer som vil jobbe for oss.
Ved sammenslåingen av Epilepsiforbundet og Norsk Epilepsiforbunds Ungdom (NEFU) i oktober 2017 hadde ungdomsnettverket seks aktive frivillige. Dette tallet har nå steget til ca. 40. Hvordan har dette skjedd?
– Det skyldes nok en del nye verv, for eksempel ungdomskontakt på SSE, sier ungdomskonsulent Dalhaug. – Det kan også skyldes nytenkning innenfor ungdomsarbeidet generelt, der de frivillige får mer ansvar og blir oppfordret til å ta mer ansvar selv. Før ble de fortalt mer hva de skulle gjøre, men nå spør vi heller om hva de har lyst til å gjøre. Vi ser hver enkelt person, og spør: «Hva trenger du for å få det og det til å skje? Hva kan vi gjøre?»
Siden sammenslåingen av Norsk Epilepsiforbund og NEFU har vi også fjernet flere byråkratiske verv i lokallagssammenheng.
– De ungdommene som nå er med, slipper å tenke på styrearbeid, og kan bare tenke på ungdomsaktiviteten. Noen må stille opp på ett til to møter i året, og resten av tiden de er tilgjengelig, er de bare likeperson og kan gjøre det de mener er viktig for andre ungdommer, sier Dalhaug.
Rådgivningstelefon for ungdom
I løpet av februar neste år regner vi med å utvide rådgivningstelefonen med en egen tid for ungdom. Den skal også betjenes av likepersoner.
– Det er ungdom som skal svare her og, forteller Dalhaug. – De kan koble seg opp på vårt telefonsystem og sitte hjemme å svare.
Dersom du er interessert i å svare på rådgivningstelefonen, er det bare å ta kontakt med Bård Dalhaug på bard@epilepsi.no.
Har du lyst til å bidra som frivillig eller likeperson, så ta kontakt med oss. Vi planlegger grunnkurs for nye likepersoner i mai/juni neste år, og vil gjerne ha flere med på laget.
Send en mail til benthelill@epilepsi.no.