En mor som sitter ved siden av en funksjonshemmet jente i rullestol

Leder i nettverket for sjeldne epilepsidiagnoser og sjelden epilepsi, Åshild Holt Lona, har en datter som er født med spedbarnsepilepsi med migrerende fokale anfall (MPSI/MPEI). Vil du bli kjent med Åshild og datteren, kan du se filmen "Emily" på YouTube-kanalen vår – eller melde deg inn i nettverket. Foto: Privat

Nytt nettverk vil gi tilbud til personer berørt av sjeldne epilepsier

Rett før sommeren fikk Norsk Epilepsiforbund et nettverk for de som er berørt av sjeldne epilepsier. – En av grunnene til at vi engasjerer oss, er at vi har barn som ikke har noe støtteapparat tilgjengelig, og vi ser at dette har vært et behov hos mange andre også, sier leder i nettverket Åshild Holt Lona i forrige nummer av EpilepsiNytt.

Nettverkene til Epilepsiforbundet er organisasjonsledd som er organisert rundt en sak eller et tema framfor geografisk tilhørighet. Epilepsiforbundet Sjeldne er et nettverk for sjeldne epilepsidiagnoser og sjelden epilepsi som medfører sammensatte og komplekse utfordringer. Fra før har vi også et eget nettverk for det sjeldne epilepsisyndromet Dravet syndrom.

Sterkere stemme
– Nettverkets mål er å ivareta og gi tilbud til de som har en sjelden epilepsi selv eller er pårørende, sier Lona. – Vi ønsker at Norsk Epilepsiforbund skal favne enda bredere, og at forbundet får vite mer om behovene til disse menneskene og utfordringene de har i hverdagen.
Selv er Lona mor til fire jenter. Den yngste, Emily, er 10 år og født med spedbarnsepilepsi med migrerende fokale anfall (MPSI/MPEI). Forekomsten er ifølge Helsenorge anslått til 0.11 per 100 000 barn.

– Vi ser at mange av oss sjeldne har så mye felles, men så er vi så få at det hadde ikke blitt så mye schwung om vi hadde delt opp de sjeldne epilepsiene i egne nettverk, forklarer Lona. – Vi håper på større gjennomslagskraft og sterkere stemme nå som vi er et eget nettverk under Epilepsiforbundet, og at vi ikke bare skal være en gjeng frustrerte mammaer og pappaer.

Ingen i lokalmiljøet
En annen mamma som sitter i styret i nettverket, er nestleder Anci Haugerud. Hun har en 22 år gammel datter som er født med Aicardi syndrom. I Norge er det kun registrert 10 jenter med denne diagnosen.
– Kaia bor på en institusjon på Jessheim og har det veldig fint der, forteller Haugerud. Selv har hun og mannen bodd på Svalbard de siste tre årene. 
– Kjenner dere noen andre med sjeldne epilepsier der oppe? 
– Nei, her oppe er det ikke noe sykehus eller spesialisthelsetjeneste, så her tror jeg ikke det bor så mange med «sære» ting, sier Haugerud. Nettverket er ment nettopp for personer som ikke har noen i samme situasjon i nærheten.

Ancis datter, Kaia, er født med Aicardi syndrom, en diagnose som nesten bare rammer jenter. I Norge er det registrert ti jenter med denne diagnosen. Foto: Privat

Prate med andre i samme situasjon
– Vi brenner veldig for likepersonsarbeid, og kommer til å legge mye vekt på det, sier Lona. – Våre medlemmer skal få prate med andre i samme situasjon som kan gi dem råd, tips og veiledning for praktisk hjelp, for eksempel hvordan de skal gå fram for å søke om hjelpemidler. 

– Vi håper å skape et miljø for de som har barn med vanskelig epilepsi, for kompetansedeling og kompetanseheving, leve-med-perspektivet, likepersonsarbeid og sosiale møter for prat og støtte, sier Haugerud. – Det å ha Epilepsiforbundet i ryggen i politiske saker for påvirkning er også kjempeviktig. For eksempel i forbindelse med pleiepenger og epidiolex (cannabismedisin (red.anm.)).

Nettverket planlegger å treffes fast på nettet en gang i måneden.
– Vi håper å fylle et behov som vi tror er der og som mange savner. Det skal være et lavterskeltilbud. Etter at koronaen har roet seg, er planen å ha årlige fysiske samlinger, sier Lona.
– Ja, vi ønsker å få til både familietreff for barn og søsken, men også møter for bare voksne, og nettmøter bare for å prate, sier Haugerud.
Lona forteller at de på neste styremøte skal sette opp en plan for når de skal ha sjelden-kaffe.
– Det skal være kafe-treff via nettet. Inntil vi får et eget underområde på nettsiden til Epilepsiforbundet, vil vi legge ut alle aktiviteter under «aktiviteter» på Epilepsiforbundets nettside, sier Lona.

Dersom du ønsker å bli med i nettverket, kan du kontakt enten leder Åshild Holt Lona på mail: ashild.sjeldne@epilepsi.no eller tlf. 95 79 13 34 eller nestleder Anci Haugerud på mail: anci.sjeldne@epilepsi.no eller tlf: 91 77 27 37.


(Artikkelen er hentet fra EpilepsiNytt 3/20)

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS