Et dansk implantat som kan opereres inn bak øret, registrerer antall epilepsianfall mye mer nøyaktig enn det personen som har epilepsi gjør. (Illustrasjon: UNEEG medical)

Nytt implantat kan registrere anfall

09.01.2020

En ny studie viser at et dansk implantat registrerer antall epilepsianfall mye mer korrekt enn det personen som har epilepsi gjør. 

Mange personer med epilepsi har problemer med å registrere alle anfallene de har. Noe av grunnen kan være at en del anfall kommer mens de sover. For å kunne gi optimal medisinsk behandling, er det viktig for legen å vite hvor mange anfall pasienten har, og når pasienten vanligvis opplever anfall.

Studien som omtales av det danske nettstedet Ingeniøren, viser at pasientenes selvrapportering av anfall i dagbøker kan føre til både overrapportering og underrapportering. En av deltagerne i studien noterte 34 anfall i dagboken sin, men den nye teknologien viste at personen faktisk hadde 232 epileptiske anfall i den samme perioden.

Både over- og underrapportering er alvorlig, fordi den behandlende legen vil ha problemer med å gi riktig dose og rett type medisin for å fjerne anfallene. Gir man for lite medisin, vil antagelig ikke anfallene forsvinne, og hvis man gir for mye medisin, på grunn av overrapportering, vil pasienten kunne oppleve unødvendige bivirkninger.

Denne studien er gjort ved Sjællands Universitetshospital, hvor de har fulgt ni epilepsipasienter som alle har fått et danskutviklet EEG-implantat operert inn rett under huden bak øret. Implantatet er på størrelse med et kronestykke. Implantatet fanger opp hjernens elektriske bølger – EEG – og oversetter bølgene via avanserte algoritmer for registrering av en persons anfall både dag og natt i opptil ett år. Ifølge Ingeniøren er studien den første i sitt slag, som har samlet inn data for den enkelte pasienten i opptil tre måneder. Resultatene fra studien er nylig publisert i det medisinske tidsskriftet Epilepsia.

Implantatet er foreløpig godkjent for voksne, men produsenten jobber med å få en godkjenning også for barn.


Les hele artikkelen hos Ingeniøren.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Klikk på linken for å lese vår personverneklæring

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS