Portrett av to smilende damer

Ingeborg Stavn (til venstre) og Merete Lillevand Hem har brukt både tegninger, animasjoner og bilder i det nye e-læringskurset. – EpiSnakk er et verktøy for å forklare epilepsi på en enkel måte, sier Stavn. Foto: Spesialsykehuset for epilepsi (SSE)

Nytt e-læringskurs: Hvordan snakke med barn om epilepsi?

27.01.2020

EpiSnakk er et nytt e-læringskurs fra Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) som skal gjøre det lettere å snakke med barn om epilepsi.

E-læringskurset er laget av Merete Lillevand Hem og Ingeborg Stavn, som begge er fagutviklingssykepleiere på barneavdelingen på SSE.
– Målgruppen er barn mellom 5-12 år, men alle kan bruke det, sier Stavn.
EpiSnakk handler om Mats og Maja på henholdsvis 12 og 6 år, som har epilepsi.
– Vi har valgt å ha Mats og Maja som gjennomgangsfigurer, som barna kan bli kjent med underveis, forteller Stavn. – Vi har brukt tegninger, animasjoner og bilder. Mange i vår målgruppe leser ikke, og vi har derfor gjort det slik at all tekst leses høyt av flere ulike barnestemmer.

Utgangspunkt for samtale
EpiSnakk består av åtte temaer – inkludert en EpiQuiz - som du kan ta i den rekkefølgen du ønsker. Det kan brukes av barn med epilepsi, familien, venner, skoleklasser, helsepersonell og som folkeopplysning. E-læringskurset kan benyttes i grupper eller alene.
– Vi har tenkt at kurset skal være et utgangspunkt for å snakke med barn om epilepsi, forteller Hem. – Så du kan velge det temaet som du tenker lettest kan starte en samtale. Med dette kurset har vi tenkt at barna lettere skal kunne forklare venner og familie om sin epilepsi, og få hjelp til å sette ord på egen sykdom.

Lettere å være åpen
Stavn og Hem mener at litt av målet med å lage noe som dette er å gjøre det lettere for barn å være åpen om sin egen eller andres epilepsi.
– EpiSnakk er et verktøy for å forklare epilepsi på en enkel måte, sier Stavn. – Når det er både tekst, lyd og bilder, kan det være enklere å vise til foreldre og venner og de på skolen. Hvis du er mer åpen – innenfor det som er dine grenser – kan det bidra til at du håndterer hverdagen din bedre, sier Stavn.
EpiSnakk inneholder et eget kapittel om hvordan du kan fortelle andre om epilepsi, samt et kapittel om hva du kan gjøre hvis noen får anfall.
– Barna vi snakket med, sa at det var fint at andre visste at de hadde epilepsi og at venner visste hva de skulle gjøre når de har anfall, forteller Stavn.

Innspill fra barn og foreldre
For å få ideer om hvordan de skulle legge opp e-læringskurset, har Hem og Stavn hatt idémyldring med barna på barneavdelingen på SSE og intervjuer med både foreldre og sykepleiere på barneavdelingen.
– Det har vært veldig nyttig for oss å få innspillene fra foreldre og barn før vi startet opp og underveis i prosessen, forteller Hem. – Vi ville gjøre kurset brukervennlig, og vi har jobbet masse med tekst og illustrasjoner for å få budskapet så enkelt og tydelig som mulig.

EpiSnakk finner du på nettsiden til Oslo universitetssykehus under Spesialsykehuset for epilepsi (SSE). Der ligger alle e-læringskursene som er laget på SSE.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Klikk på linken for å lese vår personverneklæring

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS