Ny ungdomskonsulent ansatt
Bård Ingjald Åstvedt Dalhaug er ansatt som ny ungdomskonsulent i Epilepsiforbundet. Han skal legge til rette for at forbundet møter ungdommenes ønsker.
Etter at Norsk Epilepsiforbunds Ungdom (NEFU) og Norsk Epilepsiforbund slo seg sammen i høst, er det en helt ny stilling Bård trer inn i.
Tett samarbeid med ungdomsrådet
– Min jobb er å gjøre det ungdommene har lyst til, og hva det er, skal jeg få vite gjennom ungdomsrådet, forteller Bård.
Sammenslåingen av Norsk Epilepsiforbund og NEFU innebærer at NEFU har gått inn i Epilepsiforbundet som et ungdomsnettverk med eget selvvalgt styre. Styret fungerer som et ungdomsråd som skal veilede forbundet, og da spesielt ungdomskonsulenten, når det gjelder utvikling av aktiviteter og tilbud. Ungdomsperspektivet skal også styrkes i organisasjonens øvrige arbeid.
– Det viktigste jeg kan gjøre fram til 2018 er å skape kontaktnettverk, få oversikt over frivillige i landet, og se hvor vi eventuelt må sette inn flere ressurser. Jeg skal også legge en plan sammen med ungdomsrådet for det neste året. Vi skal sette oss noen mål om hvor vi vil med arbeidet for ungdom.
Bård skal også lede vintercampen og sommerleiren, og planlegging av vintercampen i februar er blant hans første oppgaver.
Nye muligheter for ungdomsarbeid
– Hvilke nye muligheter når det gjelder ungdomsarbeid, ser du for deg etter sammenslåingen?
– Nå kan ungdom drive mer arbeid for ungdom, for eksempel arrangere flere aktiviteter, og slippe det administrative arbeidet de måtte gjøre før. I tillegg kan vi få bedre samarbeid mellom ungdom og lokalforeninger i Epilepsiforbundet, fordi det strenge aldersskillet er borte. Hvis en som er 31 har lyst å jobbe med ungdom, kan vedkommende gjøre det, og hvis en på 20 eller 25 har lyst til å sitte i styret i et lokallag, går det også fint.
– Hvorfor hadde du lyst på denne jobben?
– Det virker som en veldig fin måte å hjelpe andre på, på en litt annen måte enn å jobbe en til en. Her kan jeg nå ut til flere. Det virker også som en variert og annerledes jobb. Annerledes på grunn av målgruppen. Hvis du for eksempel jobber med et fotballag, er alle sammen der fordi de liker fotball. Her består gruppen av et mye større mangfold.
Felles for ungdommene i Epilepsiforbundet er at alle på en eller annen måte er berørt av epilepsi. Selv visste Bård ingenting om epilepsi før han begynte i jobben.
– Jeg ble veldig overrasket i starten over hvor mye mer det er enn anfall. Nå har jeg lest meg opp på Epilepsiforbundets brosjyrer og nettside, og deltatt på foredrag. Jo mer tid jeg tilbringer med folk som har epilepsi, desto mer lærer jeg. Det er alltid et nytt aspekt jeg ikke har tenkt over.
Lærer i Zambia
Når det gjelder arbeid med barn og unge, har Bård mer erfaring. Tidligere har han blant annet jobbet som vikarlærer og assistent i aktivitetsskolen. Han er utdannet faglærer i idrett, og hadde under studiet en måneds praksis som lærer på en skole i Zambia. Der bodde han i en jordhytte og levde som lokalbefolkningen.
– I Norge hører man ofte at det ikke er nok utstyr i gymsalene, men alt vi hadde der nede var en gresslette og to baller – og gymtimer med 100 elever. Da måtte vi være kreative. Du kan ikke spille fotball med 50 spillere på hvert lag. Derfor gjorde vi mye øvelser der man bare trengte kroppen sin, og lekte mye leker. Vi tilpasset våre norske leker, slik at for eksempel «Haien kommer» ble til «Løven kommer». Det var gøy å jobbe med disse ungdommene. De var fulle av liv, og danset og sang og spilte trommer på gresslettene etter skoletid.
Og den nye ungdomskonsulenten er glad i musikk, faktisk er han ifølge seg selv «manisk opptatt» av det.
– Jeg hører på musikk hele tiden. Også på jobben. I fjor fikk jeg en statistikk fra Spotify, og den viste at jeg hadde hørt på musikk i totalt 93 døgn.
Musikkinteressen deler han sikkert med mange av ungdommene i forbundet.
Vi ønsker Bård hjertelig velkommen og lykke til i jobben!
Les flere nyheter