Ny teknologi gjør det lettere for legene å finne ut hvor i hjernen epilepsianfallet oppstår, noe som kan øke sjansene for en vellykket epilepsioperasjon. Fra venstre: Ane Kloster, prosjektmedarbeider og medisinstudent, Kristin Alfstad, overlege/nevrolog ved SSE og Morten I. Lossius, professor og overlege/nevrolog ved SSE. Foto: Spesialsykehuset for epilepsi

Ny teknologi kan gi bedre behandling innenfor epilepsikirurgi

13.01.2020

Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) starter i samarbeid med Rigshospitalet i København et nytt prosjekt i håp om å forbedre fremtidig utredning og behandling for sine epilepsipasienter.

Til tross for god behandling med antiepileptika fortsetter en tredjedel av personer med epilepsi å ha anfall. For noen av disse personene kan en operasjon med fjerning av det epileptiske fokuset være mulig behandling. En svært viktig del av utredningen før epilepsioperasjon er MR av hjernen.

Etter-analyse av MR-bilder
– Det har de siste årene kommet ny teknologi som gjør det mulig å etterbehandle MR-bilder som er tatt. Denne undersøkelsen har ikke vært tilgjengelig for våre pasienter frem til nå, forteller overlege ved SSE Kristin Alfstad. I prosjektet som nå pågår, vil legene gjøre en type automatisk etter-analyse som går ut på å legge MR-bildet og opplysninger inn i et dataprogram som kan finne en forandring i den avbildede hjernen, sammenlignet med en normal hjerne. Programmet markerer det området i hjernen som legene bør se nærmere på. Disse forandringene kan man ikke se med det blotte øyet.

Kan gjøre det lettere å finne årsaken til epilepsien
Den nye teknologien er primært aktuell for de som utredes for operasjon.
– Vi håper at bruk av denne teknologien kan gi informasjon om det epileptiske fokuset, som gjør at en senere operasjon har større utsikter til å lykkes, det vil si gjøre personer som opereres, anfallsfrie, sier Alfstad. – Hvis dette prosjektet viser seg å gi bedre utredning og dermed bedre behandling, vil det lette arbeidet med å innføre denne metoden som en fast del av ordinær utredning ved sykehuset.

Den nye teknologien kan også hjelpe legene med å finne årsaken til epilepsien.
– Det er alltid aktuelt å finne årsaken til epilepsi, og den kan man blant annet finne ved å se forandring på MR-bildet, sier Alfstad. – Om man finner en forandring på MR, som vi tror er årsaken til epilepsien, vil det være lettere å behandle epilepsien. Da har vi en god pekepinn på hvor anfallene starter, og det er større sjanse for at pasienten kan bli anfallsfri etter en operasjon. I de tilfellene der MR beskrives som normal, gis det ingen opplysninger om hvor anfallet starter.

Prosjektdeltagere får brev
– Alle MR-bilder av god kvalitet fra pasienter som ble operert i tinninglappen ved Oslo universitetssykehus fra og med 2012 vil bli gjennomgått i prosjektet, forteller Alfstad. – Disse personene får tilsendt et informasjonsskriv om prosjektet, og kan ta kontakt med SSE hvis de har spørsmål. Hvis det dukker opp informasjon som kan gjøre det aktuelt med en ny utredning, så vil de få tilbud om det.
Ifølge Alfstad er det trolig hos noen enkelte de forventer å finne forandringer, og det er kun for disse at ny utredning vil være aktuelt.

En svært viktig del av utredningen før epilepsioperasjon er MR av hjernen. Foto: science photo/Shutterstock.com

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Klikk på linken for å lese vår personverneklæring

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS