Ung kvinne går opp trappene i Holmenkolltårnet

Kollentrappa er lang og bratt. Ellen Angelstad Vigerstøl var en av de spreke NEFU-deltagerne som kom seg opp alle de 600 trappetrinnene. Foto: Skiforeningen/Christian Haukeli

NEFU med i Kollentrappa 2019

27.05.2019

Forrige uke deltok Norsk Epilepsiforbunds ungdom (NEFU) i trappeløpet Kollentrappa. Hele 19 ungdommer stilte på nederste trappetrinnet, og målet var at alle skulle komme seg til toppen av Holmenkolltårnet.

Kollentrappa er et årlig arrangement som arrangeres av Trappefolket og Skiforeningen, der målet er å komme seg så fort som mulig opp alle de 600 trappetrinnene til Holmenkolltårnet.

Gøy med fysisk aktivitet
– For oss i NEFU er det ikke viktig hvor lang tid deltakerne bruker opp trappene. Vi ønsker at alle deltakerne skal utfordre seg selv og sette seg egne mål. Vi gjør dette for at hver enkelt deltaker skal oppleve mestringsfølelse, sier ungdomskonsulent i NEFU, Bård Dalhaug.

Det er ExtraStiftelsen som har støttet hans prosjekt «Kollentrappa 2019». Målet med prosjektet var å få unge mennesker med tilknytning til NEFU til å gjennomføre et løp i trappene i Holmenkolltårnet.

– Vi vil vise at aktivitet kan være gøy. Å løpe i trapper passer ikke for alle, men for enkelte har det gitt mersmak. Flere av deltakerne har trent opptil flere ganger i trapper for å forberede seg. For andre var dette deres første erfaring med slik type fysisk aktivitet, forteller Bård. Ved hjelp av mange av landets ungdomsrepresentanter fikk NEFU 25 påmeldinger fra store deler av landet.

Den store dagen
Da NEFU-gjengen ankom Holmenkollen var det mye vind og mørke skyer. Men ifølge værmeldingen skulle det ikke regne før senere på kvelden. Noen deltakere var nervøse, og andre var spente. Holmenkolltårnets 600 trappetrinn strakk seg langt opp mot den mørke himmelen. Og noen deltakere angret nok litt på at de hadde sagt ja til å delta.

Det første på planen var å hente ut startnummer. Hele gruppen ble med inn og fikk vite både startnummer og starttid. NEFU sitt lag var spredt utover en 40 minutters tidsperiode. Klokken var 17:50 og første deltaker hadde starttid 18:09. Den planlagte oppvarmingen ble derfor kraftig redusert, og gruppen ble noe spredt siden den enkelte selv tok ansvar for å klargjøre kroppen for den fysiske påkjenningen.

Bratt
Når man står ved bunnen av tårnet, virker veien til toppen uendelig lang. Det er to trapper som møtes på midten etter ca. 300 trinn, og deretter går de ved siden av hverandre opp. Men det er så bratt at man hverken ser toppen eller hvor trappene møtes. Det som møter deg her nede er spente utøvere og lyden av en klokke som sender nye deltakere mot toppen hvert femte sekund.

Klar, ferdig, gå!
Startklokken går, og NEFU sender sin første person oppover trappene. Resten av gruppen venter, varmer opp eller står klare til å begynne. Flere og flere forsvinner opp trappene. Det viser seg fort å være tungt for mange. Der trappene møtes, begynner de fleste å kjenne på melkesyren, og senker tempoet. Men gruppen fra NEFU hjelper hverandre der det er mulig, og jobber seg videre mot toppen. Vinden har avtatt og himmelen ser litt lysere ut nå.

På toppen
Etter hvert kom den ene NEFU-deltakeren etter den andre til toppen av Holmenkolltårnet. Ved mållinjen fikk alle deltakerne en flaske vann, men det var ikke mange som klarte å drikke av den med en gang. Melkesyre, svette og dype åndedrag preget hver eneste en, men alle nådde toppen! Da pulsen hadde roet seg, kunne deltakerne nyte utsikten over Oslo og store deler av Nordmarka. Mestringsfølelsen begynte å komme. Nå var det bare veien ned som gjensto.

Burgere som belønning
Da alle var nede igjen, var det ingen som angret på at de hadde sagt ja til å delta. Vi tok t-banen sammen ned til byen for å spise en velfortjent burger. T-baneturen ned til Oslo var preget av positiv stemning og en gjeng som var glad for å ha gjennomført et så tungt løp. Hele veien ned mot sentrum kunne man høre kommentarer som «Jeg er glad jeg meldte meg på» og «Dette kunne jeg tenke meg å gjøre igjen». Andre sa «Det var gøy å ha prøvd dette, men det holder å gjøre det én gang.» Men du skal ikke se bort ifra at vi ser de aller fleste på neste NEFU-arrangement.

Har du lyst til å være med på lignende arrangementer? Da kan du følge med på nettsider, Facebook eller NEFUs instagram-profil. Disse aktivitetene er som regel gratis for medlemmer, og vi ønsker å ha deg med. Vår neste store aktivitet er sommerleir for ungdom med epilepsi, og du kan fortsatt melde deg på.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS