Hender som spiller piano

Forskning viser at noen bestemte kompositoriske teknikker kan være nøkkelen til den unike effekten Mozarts musikk har på hjernen til folk med epilepsi. Foto: funnyangel/Shutterstock.com

Mozarts musikk kan redusere epilepsianfall

Ny forskning viser at det å høre på Mozarts musikk daglig, kan gi en anfallsreduksjon hos mennesker med epilepsi. Mer forskning er nødvendig før metoden kan brukes i kliniske settinger.

En metaanalyse som nylig er publisert i tidsskriftet Clinical Neuropsychology, viser at flere studier har funnet at det å høre daglig på Mozarts musikk kan gi en betydelig reduksjon i anfall hos mennesker med epilepsi. Metaanalysen har fokusert på tolv studier, hovedsakelig fra det siste tiåret. Den anslår at å høre på Mozarts musikk kan redusere anfallshyppigheten med mellom 31 og 66 prosent. Effekten varierer avhengig av pasienten og musikkvalget.

Bare Mozarts musikk?
De fleste forskerne har benyttet Mozarts Sonate for to pianoer i D-dur, K 448, i sine studier, men en av forfatterne av metaanalysen, Gianluca Sesso, sier at det er bevist at også andre av Mozarts musikkstykker kan ha samme effekt. Mekanismene i denne såkalte Mozart-effekten vet forskerne foreløpig lite om.

– Selvsagt kan annen musikk ha lignende effekt, men det kan hende at Mozarts sonater har bestemte rytmiske strukturer som passer spesielt bra med tanke på epilepsi, sier Sesso. – Det kan hende de involverer flere hjernesystemer, men dette må bevises.

En dataanalyse av flere hundre musikalske komposisjoner fra 2000 viser at noen bestemte kompositoriske teknikker kan være nøkkelen til den unike effekten Mozarts musikk har på hjernen til folk med epilepsi.

Ikke effekt av all musikk
En nylig kanadisk studie bekrefter at det er noe strukturelt originalt med Mozarts Sonate for to pianoer i D-dur, K 448. Tretten personer med epilepsi deltok i studien som pågikk over ett år. Forskerne testet effekten av Mozarts musikk mot annen musikk/kontrollmusikk. Alle forsøkspersonene tilbrakte først tre måneder med å føre dagbok over anfallene sine for å få en oversikt over anfallshyppigheten. De neste tre månedene hørte de en gang hver dag på de første seks minuttene av Mozarts Sonate for to pianoer i D-dur, K 448. Deretter hørte de i tre måneder på «en fase-kryptert versjon av det samme stykket som inneholder lignende frekvens og amplitudeinnhold (om enn uten rytmisk effekt).»

Forskerne forventet ingen forskjell i anfallsreduksjon av de to musikkstykkene, men der tok de feil. Alle bortsett fra én av forsøkspersonene opplevde reduksjon i anfall i den perioden de hørte på Mozarts originale komposisjon. Én av personene opplevde ikke et eneste anfall i denne perioden. Den fase-krypterte versjonen reduserte ikke anfallene på samme måte.

– Dette tyder på at å høre daglig på Mozarts musikk kan vurderes som en supplerende terapeutisk mulighet for personer med epilepsi, sier førsteforfatteren av den kanadiske studien Marjan Rafiee.

Forskerne vet ennå ikke hvorfor Mozarts musikk kan ha denne virkningen på personer med epilepsi. Men de mener at resultatene hittil er så gode og viktige at det må forskes mer på dette. For å bruke Mozarts musikk i kliniske settinger må de få en bedre forståelse av nøyaktig hvordan musikken virker inn på hjerneregionene.


Denne saken er basert på en artikkel hos New Atlas.

Den nye metaanalysen ble publisert i tidsskriftet Clinical Neuropsychology.

Kilde: ECNP 

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS