Smitteoppblomstringen vi ser nå er blant de uvaksinerte, de unge voksne og tenåringene. Helsedirektoratet oppfordrer alle voksne som ikke ennå har gjort det, til å vaksinere seg så raskt som mulig. Foto: Corona Borealis Studio/Shutterstock.com

Koronasituasjonen – hva er status?

02.09.2021

Norge er inne i sin fjerde smittebølge siden koronapandemien startet. Daglig får vi nye rekorder i antall nye smittede. Likevel stenges ikke samfunnet ned denne gangen. Hva tenker Helsedirektoratet om det som nå skjer? 

– Myndighetene er ikke lenger så opptatt av antallet smittede fordi så mange voksne i befolkningen er vaksinert. Det som nå har fokus er sykehusinnleggelser, sier generalsekretær i Epilepsiforbundet Sissel Karin Haavaag. Hun er med i Helsedirektoratets brukerråd, som representant for Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Etter at Norge stengte ned i mars i fjor har hun deltatt i møter der hver fjortende dag. Møtene ledes av direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog. Haavaag gir oss her en oppdatering etter deres siste møte, 24. august.

– Vi ser at litt over 70 prosent av de som legges inn nå er uvaksinerte, og 10-15 prosent er vaksinert med én dose. 15 prosent av de innlagte er fullvaksinerte, noe som er forventet og skyldes at antall fullvaksinerte nå er en så stor del av befolkningen, sier Haavaag.
Det tar litt lenger tid enn Helsedirektoratet tenkte å få vaksinert de under 45 år, spesielt med å ta vaksinedose to.
– Å ta begge doser er viktig for smitteutbredelsen, sier Haavaag. – Smitteoppblomstringen vi ser nå er blant de uvaksinerte, de unge voksne og tenåringene.

Vaksinering av 12-15-åringer?
Det er politisk vedtatt at unge mellom 16 og 18 år skal få tilbud om vaksine. Det vurderes også å gi vaksinasjonstilbud til 12-15-åringer. Folkehelseinstituttet (FHI) skal komme med en anbefaling til regjeringen, og Helsedirektoratet forventet den 24. august at saken ville bli avklart rundt nyttår. I dag, en drøy uke senere, kan imidlertid NRK melde at FHI anbefaler én dose til 12-15-åringer, og at regjeringen har besluttet å tilby denne aldersgruppen dette. 

Testing erstatter karantene
– Kommunene har det fortsatt litt vanskelig med å få åpnet fra trinn 3 til trinn 4 i regjeringens gjenåpningsplan, nå når smitten øker. Smittesporingen blir vanskeligere og krever store ressurser mange steder. Testing erstatter karantene i stor grad for barn i skolene, og det er økende uro blant foreldre med sårbare barn, kronisk syke barn og barn med nedsatt funksjonsevne når smitten øker i barnehager og skoler, forteller Haavaag.

Multiinflammatorisk syndrom, som er en reaksjon på korona, er så langt en stor årsak til sykehusinnleggelse av barn. Det rammer 1 av 5000 barn. Helsedirektoratet påpeker at antall dødsfall blant barn er veldig, veldig lavt, og vi har ingen så langt i Norge.

Vurderer en tredje dose til eldre
De første eldre på sykehjem fikk sin vaksinedose i januar. På møtet 24. august fikk Bjørn Guldvog spørsmål om hvor lang tid man tror vaksinen virker.
– Dette følges tett opp av FHI. De ser på immunresponsen over tid. Foreløpig ser vi av resultatene fra Norge at immuniteten holder seg godt, men det må sies at immunresponsen for eldre er dårligere enn for yngre. Det gjøres nå en vurdering om hvorvidt den eldre befolkningen trenger en tredje dose, men konklusjon er ikke tatt ennå, sier Guldvog.

Helsedirektoratet oppfordrer alle voksne som ikke ennå har gjort det, til å vaksinere seg så raskt som mulig. Slik kan voksne hjelpe barna våre, spesielt de syke barna. Helsedirektoratet minner også om at de vanlige tiltakene – 1 meter avstand, vaske hender, holde seg hjemme når en er syk etc – fortsatt gjelder for alle, også de fullvaksinerte.

 

 

 

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Klikk på linken for å lese vår personverneklæring

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS