Kaffe, søvn og medisiner
Doktoravhandling om anfallsutløsende faktorer
25. august disputerte Christian Samsonsen med sin doktoravhandling om anfallsutløsende faktorer i forbindelse med epilepsi.
Koffein
Funnene i doktoravhandlingen er beskrevet i tre artikler. Den første artikkelen handler om hvorvidt koffein kan påvirke anfallene. Dyrestudier har vist at store doser koffein kan forårsake epileptiske anfall. Men denne studien fant at det ikke hadde vært endringer i koffeininntak i forkant av anfallene. Samsonsen sier derfor: «Drikk kaffe med god samvittighet.»
Slurv med medisiner
Den andre artikkelen undersøkte om svikt i medikamentinntak påvirker anfallene. Her brukes serumkonsentrasjonsmålinger hvor man sammenligner konsentrasjon/dose ratio ved anfall med medisinfastende målinger i en anfallsfri periode. Med denne metoden ble det funnet en sikker eller sannsynlig svikt i inntaket før anfall hos 39 prosent. Samsonsen mener derfor at det er viktig å minne pasientene om viktigheten av et regelmessig medikamentinntak.
Søvnmangel
Den tredje artikkelen ser på sammenhengen mellom søvn og epileptiske anfall. Mange epilepsipasienter rapporterer at lite søvn kan utløse anfall, men søvnmangel har ofte sammenheng med en rekke andre anfallsutløsende faktorer. Denne studien fant at søvnmangel er en uavhengig anfallsutløsende faktor når man kontrollerer for variabler som alkoholinntak, depresjon/angst, stress og medikamenter.
Studien har kartlagt anfallsutløsende årsaker hos pasienter innlagt ved Avdeling for nevrologi og klinisk nevrofysiologi ved St. Olavs Hospital, fra juli 2006 til februar 2010. Christian Samsonsen jobber til daglig som nevrolog og overlege ved St. Olavs Hospital.
Refleksepilepsier I sin prøveforelesning snakket Samsonsen om refleksepilepsier. Dette er en type epilepsi som utløses av stimuli, som for eksempel tannpussing eller varmt vann på hodet, såkalt hot water-epilepsi. Spiseepilepsi og leseepilepsi kan være andre eksempler, for å nevne noen. Den mest kjente refleksepilepsien er fotosensitiv epilepsi, hvor man reagerer for eksempel på blinkende lys. 4-7 prosent av alle personer med epilepsi har en refleksepilepsi, og disse forekommer i alle aldre. Man kan også ha refleksanfall og spontane anfall samtidig. Rådet er at man bør prøve å unngå utløsende faktorer.
|