Basert på funnene i studien mener forskerne at barn med fokal epilepsi bør vurderes for epilepsikirurgi så tidlig som mulig etter diagnosen, Foto: Leikny Havik Skjærseth/ NTB Kommunikasjon (Illustrasjonsbilde)

Epilepsikirurgi kan reversere kognitiv svekkelse hos barn

26.09.2024

En ny studie fra England viser at barn som gjennomgår en epilepsioperasjon, kan oppnå betydelig forbedring av sine kognitive evner.

Studien er gjort ved University College London (UCL), og publisert i tidsskriftet Brain. Forskerne har analysert data fra 500 barn som gjennomgikk epilepsikirurgi mellom 1990 og 2018. Forskerne hentet informasjon fra IQ-tester og tester av akademiske prestasjoner som lesing, skriving og regneferdigheter, og undersøkte endringer i funksjonsnivå før og etter operasjonen. De fleste barna i studien hadde svekkelser innen alle områder av nevropsykologisk fungering i tiden før operasjonen, sammenlignet med sine friske jevnaldrende. Grunner til det kan være den underliggende årsaken til epilepsien, pågående anfall og bruken av epilepsimedisin.

Tidligere studier som har undersøkt endringer i funksjonsnivå før og etter epilepsioperasjon, har vist ulike resultater. Dette er den første studien i sitt slag som har målt endring i kognitive evner over en så lang tidsperiode – mer enn 10 år før, og 15 år etter operasjonen – og på tvers av alle typer epilepsi.

Resultater
Forskerne fant at det kirurgiske inngrepet ikke bare stoppet den svekkede kognitive utviklingen for barna som ble anfallsfrie, men også reverserte utviklingen. Barna fortsatte å vise kognitive forbedringer mens de ble fulgt opp over en lang periode. At barna kunne slutte på epilepsimedisin påvirket dem også positivt.

– Vi har visst i mange år at hjernekirurgi for medikamentresistent epilepsi kan endre livet når det gjelder å oppnå anfallsfrihet for barn, men vi har visst mindre om hvordan operasjonen påvirker kognisjonen, spesielt på lang sikt, sier førsteforfatter av studien, Dr. Maria Eriksson. – Denne studien viser oss i hvilken grad barns kognisjon kan fortsette å forbedre seg i årene etter operasjonen, og tillate barna å ta igjen vennene sine.

Ved å gi anfallsfrihet og mulighet for å slutte på medisiner, kan epilepsikirurgi altså ikke bare stoppe, men reversere den svekkede kognitive utviklingen som mange barn med medikamentresistent epilepsi opplever. For å stoppe denne utviklingen så snart som mulig, eller potensielt for å forhindre at den oppstår i utgangspunktet, bør barn med fokal epilepsi vurderes for epilepsikirurgi så tidlig som mulig etter diagnosen, mener forskerne. Fokale anfall er anfall som er i et avgrenset område av hjernen, og det er et av kriteriene for operasjon.

Ønsker at flere utredes
Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) hadde samme budskap som forskerne i studien, da EpilepsiNytt snakket med overlege Kristin Alfstad for tre år siden. 

– Vi har lav terskel for å utrede. Det er viktig å oppdage de tilfellene hvor operasjon er riktig behandling, sa Alfstad til EpilepsiNytt. – Det er en suverent god behandling for de som har en vanskelig form for epilepsi, og som fyller kriteriene for operasjon.

Hvert år opereres ca. 30 personer for epilepsi i Norge. Det anbefales henvisning til kirurgiutredning for alle med fokal epilepsi som har forsøkt to typer epilepsimedisiner uten god effekt. Hvis du ønsker å utredes for operasjon, kan du snakke med nevrologen din, eller barnelege, dersom det gjelder et barn. SSE ønsker flere velkommen til utredning.

 

Les også Mette Esteps blogginnlegg: "Dette skulle jeg visst om SEEG"

Bidra til epilepsiforskning

Med støtte fra medlemmene gir vi hvert år midler til forskning innenfor epilepsi.
Hjelp oss å fremme viktig forskning.

Bli medlem

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Klikk på linken for å lese vår personverneklæring

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS