I Epilepsiforbundets podkastserie "Epilepsien og jeg" diskuterer vi temaer som barn og familieliv, medisiner og bivirkninger, sex, jobb og utdanning, og mental helse knyttet opp mot epilepsi. De to første episodene slippes 10. mars.

Epilepsiforbundet lanserer podkasten «Epilepsien og jeg»

08.03.2021

Epilepsiforbundet har laget en podkastserie spesielt rettet mot menn med epilepsi. I løpet av fem episoder diskuterer vi temaer som barn og familieliv, medisiner og bivirkninger, sex, jobb og utdanning, og mental helse knyttet opp mot epilepsi. Vi prøver også å avdekke hva som er myter og hva som er fakta om epilepsi. Her kan du høre podkasten.

Men hvorfor lage en podkastserie spesifikt for menn? Og betyr det at den er uinteressant for kvinner?

– Når vi kommuniserer med mennesker med epilepsi, ønsker vi å nå ut til så mange som mulig, sier prosjektleder og kommunikasjonsrådgiver i Epilepsiforbundet Lena Rossevik. – Men vi lykkes ikke så godt som vi ønsker med å nå ut til menn. Kvinner dominerer på nesten alle områder i forbundet. Vi vet at hovedvekten av podkastlyttere er menn, derfor håper vi at vi denne gangen skal nå flere av dem.

Men Rossevik er klar på at også pårørende til menn med epilepsi og kvinner med epilepsi vil kunne ha stor glede av podkasten.
– Mye av grunnen til det, er det fantastiske panelet vårt!

Blir godt kjent med panelet
Panelet i studio, som består av Espen Lahnstein, Runar Punktum Nordli-Olsen og Geir Solbakken, møter du igjen i alle episodene. Espen og Runar har aktiv epilepsi, mens Geir hadde epilepsi i oppveksten, men vokste det av seg.

– Det er så underholdende, interessant og morsomt å høre historiene og diskusjonene til panelet. Jeg er full av både takknemlighet og beundring for at de tør å by på seg selv slik de gjør, sier Rossevik.

Fakta og myter
Innimellom panelsamtalene stikker programleder Christian Lyder Marstrander ut og snakker med blant annet medisinske eksperter om det som gutta i studio diskuterer. Han tar flere turer til Spesialsykehuset for epilepsi, der han snakker både med veteranen Karl Otto Nakken om gamle behandlingsmetoder, og med overlege og psykiater Oliver Henning som blant annet har forsket på hvordan epilepsien kan påvirke seksualiteten. Han intervjuer også en mann som vokste opp med en far som hadde epilepsi, hvor sønnen fikk sin opplæring i førstehjelp fra AMK-sentralen. Vi får også være med når programlederen besøker restauranten Brasserie France, der det jobber en ung mann som har epilepsi og som trenger litt tilrettelegging.

Programleder og produsent for serien, Christian Lyder Marstrander, har lang erfaring med å lage lydhistorier for NRK. I 15 år jobbet han som programleder og reporter i de fleste programmene på NRK P2, før han i 2017 startet sitt eget selskap, Lyder Produksjoner. I dag lever han av å fortelle lydhistorier. Foto: Kristoffer Hunstad

Erfaren programleder
Programleder og produsent for serien, Christian Lyder Marstrander, har lang erfaring med å lage lydhistorier for NRK. I 15 år jobbet han som programleder og reporter i de fleste programmene på NRK P2, før han i 2017 startet sitt eget selskap, Lyder Produksjoner. I dag lever han av å fortelle lydhistorier.
– Målet mitt er alltid å lage noe så bra at lytterne må gå en ekstra runde rundt i byen for å høre ferdig, sier han.

– Hvorfor liker du å lage podkaster?

– Når du hører noen fortelle deg en historie tett på øret, så forteller den stemmen så mye om personen. Hvisker han av sorg? Ler hun for å dekke over flauhet? Er stemmen hennes tørr av frykt? Det ligger så mye informasjon i stemmen til folk. Derfor liker jeg å lage podkaster.

– Har du lært noe nytt i arbeidet med denne podkasten?

– Før i tiden borret man hull i skallen på folk med epilepsi for å slippe ut de onde åndene som forårsaket anfallene. Eller man fikk beskjed av legen om at man måtte slutte å onanere. Onani gir epilepsi, mente de! Det var altså før, dette tror man ikke lenger på, det har jeg lært.

Marstrander kan også fortelle at det å jobbe med podkasten har hjulpet mot hans egne fordommer og tanker om epilepsi.
– Jeg tenkte en del på forhånd på hva jeg skulle gjøre hvis Geir, Runar eller Espen skulle få anfall mens vi gjorde opptak. Er ikke så redd for det nå lenger!

– Er det noen høydepunkter du vil trekke fram fra innspillingen?

– Det var mange fine øyeblikk. Som når Espen Lahnstein forteller om den gangen han fikk anfall med en stor motorsag i hånden. Han besto motorsagkurset.

Menn har valgt temaene
Temaene som tas opp i podkasten er valgt ut sammen med et brukerråd bestående av menn som enten har eller har hatt epilepsi.
– På den måten håper vi å sikre oss at det er temaer som vil appellere til mange menn. Men de fleste temaene er interessante og relevante for begge kjønn, selv om vi her har fokuset på mannens perspektiv og opplevelse, sier Rossevik.

Og trodde du at en podkast om epilepsi skulle være triste greier, tar du veldig feil.
«Galgenhumor får deg til å overleve,» som Espen sier. «Og så er vi veldig seriøse når det skal være seriøst.»

Hvor kan du høre podkasten? 
Onsdag 10. mars slipper vi de to første episodene i Epilepsiforbundets nye podkast. De tre neste onsdagene vil det komme nye episoder. Du kan høre på podkasten via lenken nedenfor, eller andre steder der du pleier å høre dine podkaster.

Her kan du høre podkasten!

Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam.

 

 

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Klikk på linken for å lese vår personverneklæring

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS