Koronaviruset og epilepsi
Her gir vi svar på ofte stilte spørsmål om epilepsi og koronaviruset, og hvilke forholdsregler personer med epilepsi bør ta. (Sist oppdatert 27/4)
(Artikkelen oppdateres fortløpende.)
Norsk Epilepsiforbund har fått en del spørsmål om hvordan koronaviruset kan påvirke personer med epilepsi. I denne artikkelen svarer vi på de vanligste spørsmålene, ved hjelp av informasjon fra helsemyndigheter og fagpersoner.
Vil mennesker med epilepsi bli mer påvirket av koronaviruset enn andre?
Det er ingen informasjon så langt om at mennesker med epilepsi blir hardere rammet av Covid-19 enn mennesker uten kroniske sykdommer.
Noen få, og svært sjeldne epilepsiformer (Rasmussens syndrom, elektrisk status epilepticus i søvn) behandles med medisiner som påvirker immunsystemet. Dette kan f.eks. være steroider eller immunterapi. Disse pasientene kan ha økt risiko for alvorlige symptomer ved virusinfeksjon, men de bør likevel IKKE avbryte behandlingen. Her bør man rådføre seg med behandlende nevrolog, og et nærliggende tiltak kan være å innføre strengere smittetiltak rundt personen.
Mennesker med epilepsi kan ha andre medisinske tilstander som øker riskoen ved Covid-19.
Her er Folkehelseinstituttets liste over risikogrupper:
• Eldre (over 65 år)
• Voksne personer med underliggende kronisk sykdom som hjerte- og karsykdom (kardiovaskulær sykdom) diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk (hypertensjon)
• Personer som røyker, har muligens også en høyere risiko for alvorlig forløp av koronavirus-sykdommen
Du er i særlig risiko hvis du har kronisk sykdom i moderat eller alvorlig grad. For eksempel meget høyt blodtrykk eller astma, som ikke er velregulert med medisin. Hvis du er velbehandlet og har din kroniske sykdom under kontroll, tilhører du IKKE en risikogruppe. Hvis du er i tvil om hvorvidt du er i spesiell risiko eller har bruk for rådgivning, anbefaler vi at du snakker med din behandlende lege.
Kan barn med epilepsi sendes i barnehagen?
Ja, epilepsi står på Barnelegeforeningens liste over kroniske sykdommer som IKKE gir grunn til å holde barna hjemme fra barnehagen. – Ut fra kunnskapsgrunnlaget vi har nå, ser det ut til at risikoen for alvorlig covid-19 er svært lav både hos barn generelt og hos barn med kroniske sykdommer og/eller redusert immunforsvar, skriver Norsk barnelegeforening 15. april i en vurdering av hvilke grupper av barn med kronisk sykdom som kan møte i barnehage og skole, og hvem som bør holde seg hjemme.
Hvis jeg får koronavirus, kan det utløse et anfall?
Det er foreløpig ingen bevis på at coronavirus trigger anfall hos mennesker med epilepsi. Et mulig unntak er mennesker med tendens til feberutløste anfall, som ved Dravet-syndrom. Feber kan da behandles med Paracet på vanlig måte. Det har vært ubekreftede rapporter om at Ibuprofen kan forværre coronavirusinfeksjon. Selv om det ennå ikke er noen tydelige bevis på at dette stemmer, kan det være best å unngå Ibuprofen inntil videre, frem til det foreligger mer informasjon.
Jeg har en av de sjeldne epilepsirelaterte diagnosene (Dravet syndrom, Tuberøs sclerose, Glut-1, osv.). Hvilke råd vil dere gi meg?
Vi oppfordrer deg til å følge rådene fra Oslo universitetssykehus.
Hvis jeg må i karantene, hvordan får jeg medisinen min?
Helsemyndighetene råder i øyeblikket personer som kan ha vært utsatt for koronavirus, til å gå i karantene. Hvis du må det, bør du tenke på hvordan du får medisinen din. Du kan få en venn eller et familiemedlem til å hente ut resepten din for deg. Eller du kan be om at apoteket leverer medisinen hjem til deg.
Kan det bli mangel på epilepsimedisin?
Legemiddelverket har lang erfaring med å håndtere legemiddelmangel i Norge, og nå har de fått nytt regelverk som gir dem bedre virkemidler til å håndtere situasjonen. Så langt har de fleste pasienter fått den behandling legen har bestemt.
Helsemyndighetene har inngått avtale med de tre store legemiddelgrossistene i landet om utvidelse av beredskapslagrene av legemidler til bruk i allmennhelsetjenesten. En del viktig epilepsimedisin er omfattet av denne avtalen.
I tillegg er diazepam og midazolam med på listen over legemidler som er omfattet av beredskapsplikt.
Covid-19-epidemien kan føre til økt behov for legemidler og mindre produksjon, noe som vil kunne gi utfordringer med legemiddelforsyningen for mange land. Legemiddelverket følger situasjonen nøye og har som sagt et godt samarbeid med grossistene.
Er Norsk Epilepsiforbund stengt?
Nei. De fleste i administrasjonen jobber hjemmefra, men vi tar imot henvendelser som normalt, både på telefon, mail og Facebook. Se egen sak om åpningstider i påsken.
Arrangementene våre er imidlertid påvirket av denne situasjon. Vi har vært nødt til å avlyse tillitsvalgtsamlingen vi skulle hatt i slutten av mars, og både sommerens familieleir og ungdomsleir er også avlyst.
Det er vanskelig i dag å vite hvordan situasjonen vil påvirke våre arrangementer senere på året. Vi oppfordrer alle til å følge med i utviklingen omkring planlagte arrangementer via aktivitetskalenderen på nettsiden vår, og på lokalforeningenes Facebook-sider, eller ved å ta direkte kontakt med arrangørene ved eventuelle spørsmål.
Trenger du informasjon om koronaviruset på andre språk enn norsk?
Folkehelseinstituttet har laget både brosjyrer og filmer med generell informasjon om koronaviruset på mange ulike språk.
De har også laget brosjyrer og film om hjemmekarantene og isolasjon på ulike språk.