Hent meg-ordningen er en helt ny måte å tenke kollektivtrafikk på, og er en viktig ordning for personer i distriktene som ikke kan kjøre bil. Foto: Kolumbus

Eigersund tester Hent meg-ordningen som Epilepsiforbundet Sør-Rogaland har jobbet for

05.10.2022

Nå blir det lettere for personer med epilepsi som ikke kan kjøre bil, å komme seg ut i store deler av Eigersund. Kommunen innfører nemlig Hent meg-ordningen, og det skyldes blant annet godt og tålmodig arbeid fra Epilepsiforbundet Sør-Rogaland og deres leder Elin Marie Omdal.

– I forbindelse med forrige kommune- og fylkestingsvalg i 2019, arrangerte Eigersund kommune et møte der lokalbefolkningen kunne møte opp og treffe politikerne, forteller Omdal. – Jeg møtte opp og sa at jeg synes det var dårlig offentlig transporttilbud i kommunen, og jeg lurte på hvilket tilbud de hadde til dem som har en diagnose som gjør at de ikke kan kjøre bil. Mange i Eigersund har ikke hatt noe kollektivtilbud. En av politikerne på møtet fortalte om Hent meg-ordningen som de hadde i Sauda kommune.

Hva er Hent meg-ordningen?
Hent meg-ordningen er en helt ny måte å tenke kollektivtrafikk på. Du bestiller transport via en app eller et telefonnummer, går utenfor hjemmet til avtalt tid og går ombord i en bil eller minibuss. Der sitter det gjerne andre passasjerer som har hoppet på før bilen kom til deg. Du betaler vanlig busstakst, og fraktes dit du ba om i bestillingen. På veien kan bilen plukke opp og sette av andre passasjerer. Det er selskapet Kolumbus som står bak ordningen. Alle som bor innenfor det geografiske området ordningen gjelder for, kan benytte seg av tilbudet.

– Jeg vil oppfordre lokallagene våre til å ta tak i denne saken, for transport er jo ofte et problem for dem som har epilepsi, sier leder i Epilepsiforbundet Sør-Rogaland Elin Marie Omdal. – Jeg vil at ordningen skal komme i hele landet, at den skal bli kjent og at lokallagene skal gå på lokalpolitikerne sånn som jeg har gjort.

Kontaktet politikerne
– Jeg kjente fylkesordføreren, og snakket med henne om denne nye ordningen, forteller Omdal. – Hun var meget positiv til den, og fortalte at de skulle evaluere ordningen i Sauda og så kunne hun godt jobbe for å få den til Eigersund.

Omdal har også snakket med ordfører Odd Stangeland, og med rådmannen i kommunen, som begge var veldig positive. Da hun en dag tilfeldigvis møtte en MDG-politiker i Eigersund på toget, snakket hun også med han om Hent meg-ordningen, og han ville også jobbe for å få den. En stund etter praten deres var han i lokalavisen der han sa han ønsket Hent meg-ordningen til Eigersund.

– Jeg har fått veldig godt inntrykk av alle politikerne jeg har snakket med. Alle har vært positive til ordningen, og det synes jeg de skal ha litt kreditt for, sier Omdal, som har fulgt opp saken hele tiden og holdt den varm. – Jeg bare synes det tok så lang tid.

Et politisk prosjekt
– Det har vært et uttrykt ønske fra Eigersund kommune å teste Hent meg i Eigersund så snart det var klart å ta det videre fra pilotprosjektet vårt i Sauda, forteller ordfører Odd Stangeland. – Det var et vellykket prosjekt med mange læringspunktet og justeringer underveis. Vi tester det nå snart i Eigersund kommune i enkelte soner.
Kommunen skulle helst ønsket at tilbudet gjaldt hele kommunen, men de har ikke nok tilgjengelige busser per nå.
– Vi har to busser som skal kjøre, forteller Stangeland. – Vi vil få systemet opp og gå, og få erfaringer med det, og så eventuelt utvide det etter hvert. Men minst 2/3 av innbyggerne får tilgang til ordningen i testperioden.

– Hvorfor tror du politikerne i kommunen synes at dette er viktig?

– Det er fordi det oppleves som at det kollektivtilbudet vi har i dag ikke eksisterer, sier Stangeland. – Bussene går så sjelden, at de blir veldig lite brukt. Og vi ønsker å legge til rette for at folk skal komme seg ut og gjøre nødvendige ærend og bevege seg ute. Derfor vil vi prøve Hent meg, istedenfor å ha mange tomme busser som går i rute. Vi tror dette er løsningen, og det skal bli veldig spennende å se.

– Er det slik at ordningen gjelder bestemte tider av døgnet?

– Ordningen gjelder på dagtid mellom kl. 9-13 og fra kl. 16 og til kvelden, og i helgene. Denne ordningen er for de områdene som ikke har så godt kollektivtilbud. Mellom start og slutt på skolen er tid for Hent meg, ellers brukes bussene til skoleskyss, sier Stangeland.

Oppfordrer andre lokallag til å gjøre det samme
– Jeg har også sagt til politikerne at vi må få ordningen til å komme i flere deler av Sør-Rogaland, sier Omdal, – og jeg vil oppfordre lokallagene våre til å ta tak i denne saken, for transport er jo ofte et problem for dem som har epilepsi. Jeg vil at ordningen skal komme i hele landet, at den skal bli kjent og at lokallagene skal gå på lokalpolitikerne sånn som jeg har gjort.

– Hvorfor mener du at dette er en viktig ordning for personer med epilepsi?

– Når du får epilepsi får du ofte ikke lov å kjøre bil. Jeg sitter på rådgivingstelefonen til Epilepsiforbundet, og mange ringer oss og sier at de har mistet lappen, og det er veldig vondt når de bor utenfor allfarvei. Derfor vil jeg at de skal få et sånt tilbud, sier Omdal. – Og så liker jeg at alle kan ringe ordningen, du blir ikke noe spesiell om du gjør det, alle som bor i det området som dekkes av ordningen, kan ringe.

Hent meg-ordningen i Eigersund starter 17. oktober.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS