Mulighetene for dispensasjon ved bruk av Rivotril og Frisium er tydeliggjort i Helsedirektoratets veileder til førerkort. Foto: Shutterstock

Dispensasjon for førerkort ved bruk av Rivotril og Frisium

26.04.2018

Endelig en tydelig åpning for dispensasjon.

Å gå på epilepsimedisiner er, som hovedregel, ikke et hinder for å ha førerkort til bil. Unntaket er medisiner som inneholder benzodiazepiner, slik som Rivotril og Frisium. På grunn av bivirkningene som disse stoffene kan ha, er disse medisinene i utgangspunktet ikke forenelig med førerkort.

 

Regelverk for  dispansasjon

Norsk Epilepsiforbund har lenge vært i dialog med Helsedirektoratet angående regelverket for førerkort og bruk av Rivotril og Frisium. Mange bruker disse epilepsimedisinene lenge, uten bivirkninger som påvirker førerevnen. For Norsk Epilepsiforbund er det viktig at helsekravene bygger på en faktisk medisinsk vurdering av risiko, og at det finnes muligheter for dispensasjon for de personene som ikke opplever svekket kjøreevne som følge av medisinene.  Sammen med nevrologer fra Spesialsykehuset for epilepsi – SSE har Norsk Epilepsiforbund vært i dialog med Helsedirektoratet for å få et godt regelverk for dispensasjon. 

 

I april kom den gode nyheten om at Helsedirektoratets veileder til førerkort nå er oppdatert, og mulighetene for dispensasjon ved bruk av Rivotril og Frisium er tydeliggjort. Dispensasjonsvurderingene er fortsatt strenge. Det er tydelig krav om at bruken av disse medisinene må være medisinsk nødvendig og nevrolog må bekrefte at bruken ikke utgjør noen trafikksikkerhetsrisiko.

 

Oppfyller du kravet til dispensasjon, trenger du erklæring fra din nevrolog. Søknad om dispensasjon sendes til Fylkesmannen i ditt fylke.

 

Kravet til dispensasjon:

  • Legemiddelbehandlingen utgjør ikke en trafikksikkerhetsrisiko, jf. § 35
  • Det benyttes ikke andre legemidler som inngår i § 36 nr. 4.– 7. eller andre legemidler som etter en individuell vurdering kan utgjøre en trafikksikkerhetsrisiko
  • Øvrige helsekrav i vedlegg 1 er oppfylt
  • Relevant spesialist, som regel nevrolog, bekrefter diagnosen og at:
    • Legemiddelet er helt nødvendig i behandling
    • Annen aktuell behandling har vært forsøkt
    • Behandlingen er i tråd med nasjonalt anerkjent behandlingspraksis
  • Legemiddelet brukes i lavest mulig dose, som ikke overstiger 0,5 mg klonazepam eller 20 mg klobazam
  • Legemiddelet doseres slik at serumkonsentrasjonen er stabil gjennom døgnet
  • Legemiddelbehandlingen gjennomføres som avtalt med forskrivende lege

Du kan lese mer om helsekravene til førerkort her.

/share/mime/48/pdf.png Og i vår brosjyre om førerkort vedlagt her

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Klikk på linken for å lese vår personverneklæring

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS