Den internasjonale Dravet-dagen 2022

22.06.2022

I dag er det den internasjonale Dravet-dagen. Dravet syndrom er en sjelden, genetisk sykdom som særlig kjennetegnes av en vanskelig epilepsi. I anledning denne dagen har vi tatt en prat med Epilepsiforbundets Dravet-nettverk om hvordan de jobber og hvilke saker de er opptatt av for tiden.

Styret i nettverket består av tre mammaer som alle har barn med diagnosen. En av dem er nestleder Anja Wiklund som har en sønn på 9 år med Dravet syndrom
– Noe av det vi jobber for er likepersonsarbeid og spre informasjon om syndromet, forteller Wiklund. – Vi samarbeider med Nasjonalt kompetansesenter for sjeldne epilepsirelaterte diagnoser når det gjelder kurs og ønsker om kurs, ved at vi formidler ønsker fra brukerne.

Wiklund sitter også i senterrådet til kompetansesenteret som brukerrepresentant.

Anja Wiklund er nestleder i Dravet-nettverket vårt, og mor til en 9 år gammel gutt med Dravet syndrom. Foto: Privat

Den internasjonale Dravet-dagen kom til etter at Dravet-organisasjoner i ulike land ønsket å enes om en felles dato for å spre informasjon om diagnosen. Dravet-nettverket har for øvrig blitt medlem i den europeiske Dravet-foreningen, og nettverksleder Susanne Løyland deltar på møter der.

– Vi prøver også å delta på webinarer/seminarer om Dravet, for å få med oss siste nytt, og dele det med medlemmene våre, forteller Wiklund. Selv fikk hun med seg et seminar i Sverige i 2017 der Charlotte Dravet, damen som sykdommen er oppkalt etter, var til stede.
– Det er veldig spennende, og det skjer mye, også her i Norge. Det er blant annet en Dravet-studie som pågår nå ved Oslo universitetssykehus, som flere av oss i nettverket deltar i.

Bedre medisiner og raskere tilgang
Nettverket jobber også for å påskynde prosesser som gjelder aktuelle medisiner.
– Når det gjelder Epidyolex, sendte vi inn innspill med argumenter for å få den godkjent, forteller Wiklund. 
– Vi har også kontakt med legemiddelfirmaet som har med den nye medisinen Fintepla (fenfluramin) å gjøre. Nå har den fått markedsføringstillatelse i Norge, men har ikke fått endelig godkjenning ennå. Men det er en medisin vi har et stort ønske om å få, fordi den har vist veldig gode resultater, ikke bare når det gjelder anfall, men også på atferd og livskvalitet. Så her ønsker vi å påskynde prosessen.

Digitale foreldretreff
Nettverket har også digitale foreldretreff via Teams.
– Vi har to treff per måned, både på dagtid og kveldstid for å nå flest mulig, forteller Wiklund.
– Oppmøtet er veldig opp og ned, men det er stadig noen nye som dukker opp. Man er ikke nødt til å ha på kamera eller snakke, man kan også bare lytte på disse treffene. Vi lærer utrolig mye av hverandres erfaringer, og får nye tips og triks.

Nettverket sender ut informasjon på mail til alle medlemmer i forkant av disse treffene, og påminnelser i sosiale medier som Facebook, Instagram og Whatsapp.

Nettverket ønsker også å få til en fysisk samling der familier med Dravet kan møtes, noe som naturlig nok har vært vanskelig de siste årene på grunn av koronaen.
– Vi hadde en slik samling i 2017, og det var veldig fint, sier Wiklund.

Ønsker du å bli med i nettverket Dravet syndrom? Da kan du sende en mail til dravet@epilepsi.no.
Nettverket har både egen nettside www.dravet.no og facebookside.

Fakta om Dravet syndrom

• Dravet syndrom er en sjelden, genetisk sykdom som særlig kjennetegnes av en vanskelig epilepsi.
• Det er vanskelig å anslå nøyaktig forekomst, men det antas at én per 16.000 – 40.000 nyfødte får sykdommen. I Norge kjenner vi cirka 50 personer med sykdommen.
• Dravets syndrom er like vanlig hos begge kjønn.
• Anfallene kan trigges av ulike stimuli som varme, feber og blinkende lys.
• De aller fleste med Dravets syndrom får en forsinket psykomotorisk utvikling og ulike tilleggsvansker.
• 10-20 prosent dør før de blir voksne.
• Det finnes ingen kur, bare antiepileptika for å kontrollere anfall.

Kilde: helsenorge.no

Les mer om Dravet syndrom og diagnosens historikk

 

Se filmen som den europeiske Dravet-foreningen har laget i anledning dagen: 

 

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS