Lang og vanskelig vei til diagnosen
Amalies epilepsihistorie starter når hun er 16 år. Hun går på videregående og spiller fotball på toppnivå. Hun trener hver dag flere ganger om dagen. Hun opplever ofte at hun er ekstremt sliten, kjenner på utmattethet, er mye svimmel, kan se stjerner og få en følelse av at hun skal forsvinne. Hun sover dårlig, skvetter mye, og kan våkne av at hun har muskelsammentrekninger.
– Det gjorde at jeg begynte å skjønne at noe ikke var som det skulle, sier hun. – Og det var veldig vanskelig å gå en hel fotballkarriere med en underliggende kronisk sykdom som ikke ble oppdaget, og som igjen ikke ble tilrettelagt for, verken på skolen eller i idretten. Men det var også veldig vanskelig for menneskene rundt meg, for de kunne ikke se på meg at noe var galt.
Legene hun gikk til, skjønte heller ikke hva som feilte henne. Da hun var 21 år la hun opp som fotballspiller og ble med på «Farmen», der hun kom på tredje plass og ble et kjent ansikt for mange. Men det var litt senere, da hun deltok i «Skal vi danse», at hun skjønte at det måtte være noe galt med nervesystemet.
– Når vi var på generalprøver og når vi danset, var det veldig mye intenst, blinkende lys, pluss at jeg beveget meg og anstrengte meg på et helt annet nivå enn det man vanligvis gjør, og da kjente jeg at jeg ble veldig, veldig dårlig, minnes Amalie. Hun kunne kaste opp etter dansingen, hun holdt på å besvime, glemte alle trinn, hun visste nesten ikke om hun var til stede eller ikke, og gikk ned masse i vekt.
– Jeg opplevde at det var en forferdelig tid. «Skal vi danse» var ikke bra for meg, for jeg hadde jo store helsemessige utfordringer, som jeg ikke skjønte hva var.
Amalie måtte til slutt gå til en privat klinikk for å få henvisning til utredning på Spesialsykehuset for epilepsi (SSE). På bursdagen hennes, 16. april 2020, var hun til utredning, og den sommeren fikk hun vite at hun har en type kompleks epilepsi.
– På SSE snakket de om diagnosen på en måte som føltes som en lettelse for meg, fordi jeg skjønte at jeg kan leve et liv med dette hvis jeg bare tilrettelegger og gjør noen endringer i livet mitt.
Mange baller i lufta
Amalie trives med å ha mange baller i lufta. For tiden skriver hun bok, utvikler TV-konsept og har akkurat lansert egen merkevare innen hårprodukter, Snøløs Beauty. Etter møte og lunsj hos oss skal hun videre til Røde Kors for fotoshoot til medlemsbladet deres.
– Med årene har jeg begynt å innse mer og mer at jeg ikke er noen superhelt. Og det er faktisk flere av ballene som faller ned mens jeg sjonglerer dem. Det handler om å innse at man ikke har all verdens med kapasitet. Det er gøy med mange ting, men det er viktig å velge noen fokusområder, så man enklere kan gjennomføre og kjenne seg trygg på at man klarer det man skal gjøre.
– Lar du epilepsien begrense deg på noen måte?
– Den begrenser meg på en måte som er sunt. Jeg vil si at epilepsien har satt begrensninger som gjør at jeg holder meg innenfor noen rammer som jeg vet er trygge og gode. Rammene har jeg laget ikke bare for min egen del. Stakkars de folka jeg har rundt meg. De er jo kjempenervøse for min helse, og da er det godt for dem å vite at jeg tar vare på meg selv og at de ikke trenger å bekymre seg for at jeg skal kjøre meg selv i grøfta.