I dag, i anledning den internasjonale epilepsidagen, slipper Epilepsiforbundet sin nye dokumentarfilm, der denne båten spiller en viktig rolle.

«Vår drøm» – en film om livet, døden, kjærligheten og epilepsi

17.02.2025

Epilepsiforbundet har laget en dokumentarfilm om å dø brått og uventet av epilepsi, men også om å leve livet mens man kan.
– Det å puste med magen og leve livet når man står overfor en utfordring man ikke har snøring på, det er viktig. Det sier en av hovedpersonene i filmen, Tom Erik Moe.

Filmen handler om Tom Erik og Siri som giftet seg i 1997. På bryllupsreisen blir Siri syk, og det viser seg at hun har kreft i hele hodet. Hun blir operert, men blir ikke frisk. Tom Erik og Siri kjøper en båt for at de skal kunne nyte livet på sjøen når de har mulighet til det. Med båten følger mange utfordringer – og muligheter.

– Vi har ønsket å lage en film om det verste utfallet av epilepsi, på en måte som informerer og berører uten å skremme, sier prosjektleder Jørn Sibeko.

Å dø plutselig og uventet av epilepsi er sjeldent. Hvert år dør ca. 30 mennesker i Norge på denne måten. Det utgjør mindre enn én promille av de ca. 45.000 menneskene som lever med epilepsi her i landet.

Landkrabben som kjøpte båt
Siri var veldig glad i båtlivet, så Tom Erik kjøpte en flott båt til henne på 34 fot (10-11 meter). Selv hadde han knapt vært i en båt før.
– Jeg kunne ingenting om båt og snekring da vi kjøpte båten, forteller han. Fordi både han og Siri var født før 1984, trengte de ikke ta båtlappen for å kjøre båten.
– Selgeren sa vi var «steine tullat» da han hørte vi skulle fra Bergen til Tromsø med båten. Vi visste ikke engang hvordan man la til kai.

Men det gikk bra, og Tom Erik og Siri nøt livet på sjøen når de hadde mulighet til det.

Tom Erik og Siri var flinke til å finne på noe gøy og leve livet når de hadde mulighet til det.

Lev livet mens du kan
I 2009 fikk Siri epilepsi.
– Siri og jeg har hatt et kjempegodt liv, men hver 14. dag var det et anfall, forteller Tom Erik. – Jeg visste til og med hvilket klokkeslett det skulle komme. Det var nesten alltid rundt halv ett på natta. Første gang mistet jeg helt fatningen da hun fikk anfall. Men etter hvert ble jeg vant til det.

Det var dette som gjorde at Tom Erik og Siri lærte seg å leve når de kunne. Det handlet om å ikke planlegge for mye, men bare finne på noe gøy når de hadde muligheten.
– En gang kjørte jeg min yngste søster til flyplassen fordi hun skulle til København og besøke kjæresten. Da jeg kom hjem, spurte jeg Siri om hun hadde lyst på kaffe i København. Det hadde hun. Så da dro vi til København samme kveld, og neste dag ringte jeg søsteren min og spurte om hun ville drikke kaffe med oss der, forteller Tom Erik og ler.

Han anbefaler pårørende å puste med magen, og finne på ting som kan skape litt lys og varme i hverdagen.
– Finn på sprø ideer, det er de minnene du tar med deg videre, sier han. – Det er lett å forelske seg i sykdommen, og glemme selve livet. Det å akseptere at man har sykdommen, og så begynne å leve, det er kjempeviktig. Da vi var på Spesialsykehuset for epilepsi, møtte vi en jente som hadde forelsket seg i epilepsien. Hver lunsj fortalte hun livshistorien sin, og jeg så at de andre ble slitne av det.

Tom Erik er også tydelig på at det er viktig for pårørende at de passer på å få en pause og kobler av en gang iblant.
– Min oppladingsmåte var å gå tur med hunden.

Den verste tiden
I 2018 gikk Siri bort. Hvorvidt Siri døde av SUDEP eller andre epilepsirelaterte årsaker har ikke vært mulig å fastslå, selv ikke etter en grundig obduksjon.

– Hvordan kom du deg gjennom den verste tiden?

– Jeg tenkte tilbake på alle de artige stundene vi hadde hatt sammen, alt det artige vi hadde gjort. Vi hadde blant annet utviklet et eget barnespråk, der vi tok bort den første bokstaven i hvert ord. Ingen andre så den humoren vår, men vi hadde det kjempeartig.

Etter at Siri gikk bort, har det vært en del problemer med båten, og Tom Erik har brukt mye tid og krefter på å reparere den og få den tilbake på sjøen i Siris minne. Han ønsker på sikt å tilby turer med båten, til familier som er berørt av epilepsi. Hvordan dette helt konkret skal organiseres, er ikke avklart ennå. Men det vil komme informasjon om dette i Epilepsiforbundets kanaler, antagelig i 2026.

– Det å jobbe med båten var også noe som hjalp meg gjennom den verste tiden, siden Siri og jeg pleide å jobbe sammen der.

Filmen er laget av Halvor Nitteberg som har laget svært mange av filmene på Epilepsiforbundets YouTube-kanal. Foto: Karla Nitteberg Aspelin

En filmproduksjon like uforutsigbar som livet selv
Filmen er laget av Halvor Nitteberg, som har over 25 års erfaring fra film- og TV-bransjen. Han har laget svært mange av filmene på Epilepsiforbundets YouTube-kanal, og har selv en sønn med en komplisert og alvorlig epilepsidiagnose og moderat psykisk utviklingshemning.

Filmen er spilt inn i Tromsø, Södertälje og Oslo. Planen var opprinnelig å filme hele filmen i Tromsø i løpet av én uke på sensommeren 2022. Men like før dette, da Tom Erik sjøsatte båten, ble begge motorene ødelagt og båten gikk helt på grunn. Det tok lang tid å reparere båten, blant annet var det problemer med å få tak i deler. Et nytt tragisk dødsfall i Tom Eriks familie gjorde at filmen ble enda mer utsatt.

– Jeg har fått konstatert at når man lager dokumentarfilm om ekte mennesker, så må man være tålmodig, for livet skjer, sier Nitteberg. – Vi planla opprinnelig å lage filmen i løpet av ett år, og så tok det tre år.

Til tross for forsinkelser og endringer underveis i prosessen, er Epilepsiforbundet svært fornøyde med filmen.

– Filmen om Tom Erik og Siri er ment for å hjelpe folk å leve godt med livets usikkerhet, og gjennom dette prosjektet fikk også vi i Epilepsiforbundet erfare at man ikke kan ta ting for gitt, sier prosjektleder Sibeko. – I Epilepsiforbundet vil vi alltid være takknemlige for at Tom Erik har delt sin historie for å spre kunnskap om både risiko og livsmestring ved epilepsi. Filmen «Vår drøm» har blitt en fin og rørende film om å leve mens man kan, og om å gjenfinne livet som etterlevende.

Prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam.

Dette er SUDEP

  • SUDEP er en forkortelse for Sudden Unexpected Death in Epilepsy.
  • SUDEP henviser til dødsfall som plutselig og uventet rammer personer med kjent epilepsi, og som ikke skyldes drukning, ulykke, status epileticus eller hvor obduksjon ikke avdekker annen dødsårsak.
  • Forekomsten av SUDEP er rundt 1 per 1000 pasienter per år. I Norge er det cirka 30 tilfeller av SUDEP årlig. Blant barn er forekomsten av SUDEP lavere enn blant voksne.
  • Pasienter med behandlingsresistent epilepsi har høyere risiko for SUDEP.
  • Mye er fortsatt ukjent om årsakene til SUDEP. Trolig spiller flere forhold inn. De aller fleste tilfellene skjer i forbindelse med et generalisert tonisk-klonisk anfall (GTK-anfall). Man antar at anfallet fører til hjerte- og/eller pustestopp.
  • Den største risikofaktoren for SUDEP er hyppige GTK-anfall. Andre kjente risikofaktorer er anfall om natten, tidlig sykdomsdebut (før 16 år), mannlig kjønn og langvarig sykdom (over 15 år).
  • God anfallskontroll er det viktigste for å forebygge SUDEP. Det handler om å ta medisiner, leve regelmessig og unngå situasjoner som trigger anfall.
  • Vær obs og ta kontakt med lege dersom anfall endrer hyppighet eller form.
Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Klikk på linken for å lese vår personverneklæring

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS