– Det er viktig at hjernestrategien inneholder klare mål som leder til handling, sa styreleder i Hjernerådet og generalsekretær i Epilepsiforbundet Henrik Peersen da han holdt innlegg på Hjernerådets medlemsmøte denne uken.

Hjernehelsestrategien

27.04.2017

Pasientene skal merke forandring.

– Det er viktig at hjernestrategien inneholder klare mål som leder til handling, sa styreleder i Hjernerådet og generalsekretær i Epilepsiforbundet Henrik Peersen da han holdt innlegg på Hjernerådets medlemsmøte denne uken om hjernestrategien som regjeringen har varslet.

– Strategien må medføre reelle endringer for pasientene og få en medfølgende handlingsplan, sa Peersen. – Det er mange grupper innenfor hjernehelse som opplever like problemstillinger innenfor både utredning, behandling, habilitering, rehabilitering og forskning. Det er et gap mellom hva pasientene forventer og det helsetjenestene tilbyr, og det er disse gapene en hjernestrategi må ha som mål å tette.

Tilhørerne på møtet var representanter fra Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet og Stortinget, samt ikke minst Hjernerådets medlemsorganisasjoner. Hensikten med møtet var å gi råd til Helsedepartementet om hvordan hjernehelsestrategien bør utformes.

Involvere flere yrkesgrupper
Styreleder i Nevrosykepleierne, Annbjørg Hausken, holdt også innlegg på møtet. Epilepsiforbundet har lenge vært opptatt av å fremheve epilepsisykepleiernes viktige rolle, og Annbjørg Hausken snakket om at vi må få inn flere yrkesgrupper i oppfølgingen av hjernehelsepasienter. Hun trakk fram viktigheten av blant annet tverrfaglig samarbeid, delekultur, omreisende team og ikke minst trygghet og kontinuitet i behandlingen.

Ellers var møtedeltagerne enige om at det er behov for mer forskning og kunnskap om hjernesykdommer, og at man må se på helheten når det gjelder hjernehelse. Det er også behov for et nevroregister på nasjonalt nivå, som kan gi bedre data og kunnskap om sykdom, forløp og behandling, slik at tjenestene kan bli bedre.

Pasientens behov skal være bestemmende
– Pasientens behov skal være bestemmende, sa statssekretær Anne Grete Erlandsen, som er helseminister Bent Høies nærmeste rådgiver. – Tjenestene blir best om de tar utgangspunkt i pasientens eget mål for et godt liv.

Fram til sommeren jobber Helsedepartementet med en plan om hvordan de skal legge opp arbeidet med hjernestrategien. Epilepsiforbundet har allerede både vært i møte med departementet og sendt dem skriftlig innspill, for å sikre at våre medlemmers interesser blir ivaretatt i strategien.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS